Crouser pobijedio na fontanama sjajnim hicem od 22.09 metara!

Američki bacač kugle Ryan Crouser ne gubi u Zagrebu, olimpijski pobjednik iz Rija za fontanama je ponovno bacio preko 22 metra i slavio po drugi put na Memorijalu Ivana Ivančića.

Do pobjede je stigao u četvrtoj seriji u kojoj je ostvario rezultat 22.09 metara. Nije oborio svoj rekord mitinga iz 2016. (22.28 m) kad je također pobijedio Novozelanđanina Tomasa Walsha, ali je ostvario jedan od najboljih rezultata sezone.

Trostruki pobjednik zagrebačkog mitinga i aktualni svjetski prvak najbolje je otvorio natjecanje, u prvoj seriji bacio 21.53 metara, na kraju je rezultat poboljšao do 21.78, ali nedovoljno za pobjedu. Walsh nije mogao dalje od drugog mjesto, kao i prije dvije godine kad je u Zagrebu bio sjajan s 22.21 metara.

U sjajnoj konkurenciji, nekadašnji dvostruki svjetski prvak, Nijemac David Storl je hicem od 21.46 m zauzeo treće mjesto. Aktualni europski prvak, Poljak Michal Haratyk u Zagrebu se nije uspeo na postolje, bio je četvrti s rezultatom 21.24 metara.

Čak petorica bacača prebacila su na fontanama 21 metar, što 4. memorijal Ivana Ivančića stavlja među najbolja natjecanja u bacanju kugle ove sezone u svijetu.

Najbolji hrvatski bacač kugle Stipe Žunić, brončani s prošlog svjetskog prvenstva, na kraju za njega teške sezone, zauzeo je osmo mjesto hicem od ravno 20 metara.

Iako je Tomas Walsh najavljivao kako će uzvratiti Crouseru za poraz na fontanama od prije dvije godine, uostalom, Novozelanđanin ima najbolji hitac sezone (22.67),  to se ipak nije dogodilo. Amerikanac je pokazao kako mu sjajno odgovara atraktivno bacalište u srcu Zagreba.

„Ovo je jedno od mojih najdražih mjesta za bacanje. Atmosfera je odlična, navijači su sjajni, volim kad su blizu, stvarno su odlično navijali i dali nam svima energije. Htio bih zahvaliti gradu Zagrebu, ovdje je sve sjajno organizirano. Start je bio malo težak, ali kako je natjecanje odmicalo, pronašao sam svoju tehniku i prebacio 22 metra, ne mogu se požaliti s ovakvim rezultatom.  Ovo je sezona u kojoj sam imao problema s ozljedom, tako da sam sad sretan zbog ove velike pobjede u teškoj konkurenciji“, prokomentirao je Ryan Crouser .

„Natjecanje je krema kreme, nema dalje, stvarno je bio veliki užitak i čast nastupiti večeras na fontanama, s najboljim svjetskim bacačima. Dvadeset metara večeras je moj maksimum, na kraju sezone koju bih ocijenio četvorkom. Osvojio sam srebro na Mediteranskim igrama, popravio dvoranski rekord na 21.36. Nikad nije lako baciti 20 metara, ali u ovakvoj konkurenciji to izgleda malo. Želim doći ovdje i dogodine i pokazati da sam osvajač svjetske bronce“, kazao je Stipe Žunić.

Kao uvod u 4. Memorijal Ivana Ivančića, na zagrebačkim fontanama održano je i natjecanje poznatih u humanitarne svrhe, u akciji “Daruj i obraduj” prikupljala se pomoć za Hrvatski Caritas. U toj konkurenciji slavili su bivši hrvatski reprezentativci, nekadašnja rukometašica Klaudija Bubalo i košarkaš Nikša Prkačin. 

Rezultati 4. Memorijala Ivana Ivančića

  1. Ryan Crouser (SAD) 22.09 metara
  2. Tomas Walsh (NZ) 21.78
  3. David Storl (Njem) 21.46
  4. Michal Haratyk (Polj) 21.24
  5. Tomas Stanek (Češ) 21.06
  6. Damien Birkinhead (Aus) 20.40
  7. Franck Elemba (Cgo) 20.21
  8. Stipe Žunić (HRV) 20.00
  9. Kemal Mešić (BiH) 19.56
  10. Francisco Belo (Por) 19.06

Kompletne rezultate pogledajte ovdje>>>