Sandra uzvraća Kubanki Perez, motkaši u lovu na šest metara!

Startne liste na 68. Hanžekovićevom memorijalu još jednom obećavaju spektakularno natjecanje na stadionu Mladosti uz Savu. Nakon što u ponedjeljak najbolji svjetski kuglaši nastupe kod zagrebačkih fontana, u utorak u 18 sati počinje na Mladosti Hanžek u jednom od svojih najjačih izdanja.

Naravno, najbolje će predvoditi najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković, aktualna olimpijska, svjetska i europska prvakinja.

 „Već sam 12 godina tu, favorit sam gledajući sezonu, ali nisam prema zadnjem nastupu, na kojem sam bila tek treća“, kazala je Sandra Perković koja će imati priliku uzvratiti Kubanki Yaime Perez za poraz u finalu Dijamantne lige u Bruxellesu. Jer, nitko ne pobjeđuje Sandru dva puta za redom…

„Temperatura me iscrpila zadnjih dana, ali uz pomoć publike, vratit ću se na mjesto gdje pripadam. Volim bacati u Zagrebu. Nakon debakla u Bruxellesu, koji se dogodio zbog nekih stvari na koje se ne volim izvlačiti, nadam se podršci zagrebačke publike koja će mi dati snagu da disk leti preko 65 metara“, kazala je Sandra Perković.

Veliki troboj u skoku s motkom vodit će svjetski prvak iz 2015. Kanađanin Shawn Barber, olimpijski pobjednik Brazilac Thiago Braz i europski doprvak Rus Timur Morgunov , koji je u nezaboravnom nadmetanju na Europskom prvenstvu u Berlinu s Armandom Duplantisom također preskočio magičnu granicu od šest metara. Naravno, na Mladosti će nastupiti i Ivan Horvat koji je ove sezone, upravo na stadionu Mladosti na Savi popravio hrvatski rekord na 5.71.

Očekuje se da bi trojac ponajboljih svjetskih motkaša trebao srušiti rekord mitinga (5.75 m) koji je postavio  Augusto Dutra prije pet godina.

„Očekujem pozitivnu atmosferu u kojoj bismo trebali iskazati svu ljepotu skoka s motkom“, najavio je Morgunov.

Sjajna konkurencija uvijek „povuče“ atletičare. Tako bi trebalo biti na Hanžeku.

„Nadam se da ćemo uživati u natjecanju“, dodao je Braz koji je prije dvije godine sa 6.03 slavio na Igrama u Riju.

„U vrlo dobroj smo formi sva trojica ove sezone, očekujem dobre rezultate“, kazao je Barber koji je također u karijeri letio preko šest metara.

Rekord mitinga ugrožen je i u skoku u dalj, u povijest bi mogao otići rezultat 8.45 metara koliko je na Mladosti 2007. godine skočio Irving Saladino. Svjetski prvak i olimpijski doprvak Južnoafrikanac Luvo Manyonga svakako je spreman otići preko osam i pol metara.

„Ovdje zaključujem sezonu i želim da se moje ime pamti u Zagrebu. Moguće je rušenje rekorda mitinga, kiša mi neće smetati, pa ja sam u Šangaju na Dijamantnoj ligi skočio 8.58 po takvom vremenu“, kazao je Manyonga kojemu je osobni rekord 8.65 m.

Hrvatska preponašica Andrea Ivančević imat će strašnu konkurenciju u utrci na 100 metara prepone. Na Hanžeku će nastupiti europska prvakinja Elvira Herman, kao i olimpijska pobjednica iz Rija Briana McNeal.

„Nadam se da ću se u Zagrebu iskupiti za loš nastup na Europskom prvenstvu u Berlinu. Kraj je sezone, ali još sam u dobroj formi. Konkurencija je stvarno jaka“, kazala je Ivančević.

Ugledno atletsko društvo pozdravio je domaćin, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

„Hanžek je velika tradicija našeg grada, Zagreb je svjetski grad atletike, zahvaljujući i našoj Sandri Perković. Da nije bilo nje i Blanke Vlašić, ne bi bilo ni ovakvog natjecanja. Sandri nije lako, najteže je biti ‘prorok u vlastitom selu’, ali ja sam uvjeren da će sutra na Hanžeku publika zapljeskati našoj prvakinji“, kazao je gradonačelnik Bandić koji pomno, kao i sportaši, prati vremensku prognozu.

„U našem Poglavarstvu imamo meteorologa amatera, prognoza je da na mitingu 70 posto neće biti kiše“, otkrio je zagrebački gradonačelnik.

Direktorica mitinga Ivana Brkljačić na kraju je poručila:

„Zagreb je mjesto o kojemu se priča, slika s Hanžeka na stadionu Mladost i zagrebačkih fontana emitira se u 85 zemalja svijeta. Sutra od 18 sati počinje atletski spektakl, ponesite toplu odjeću i podržite naše sportaše“.

Startne liste>>>