Crouser: „Siguran sam da mogu baciti dalje od rekordnih 22.28!“

Bacanje kugle šlager je atletske sezone, a  startna lista na 4. Memorijalu Ivana Ivančića, uvertiri u Hanžekovićev memorijal, nimalo ne zaostaje za najjačim svjetskim natjecanjima.

Gledatelji će u ponedjeljak, 3. rujna, na zagrebačkim fontanama moći vidjeti trenutačno najbolje svjetske bacače kugle.

Novozelanđanin Tom Walsh, aktualni svjetski prvak, rekorder je s ukupno tri pobjede u Zagrebu, ali ne i rekorder mitinga. Prije dvije godine, u nezaboravnom natjecanju, imao je hitac od 22.21 metar, tadašnji osobni rekord, ali je na kraju slavio olimpijski pobjednik Ryan Crouser s 22.28 metara.

„Ove godine ne planiram biti drugi u Zagrebu. Jako volim natjecanje ovdje, volim kad nam je publika blizu, kad se pojača glazba, to je sjajan osjećaj“, najavio je Walsh koji je na završnici Dijamantne lige u Zürichu prošlog tjedna slavio s čak 22.60 metara, a vlasnik je i najboljeg hica sezone (22.67).

„Sigurno je ostalo nešto i za Zagreb“, dodao je Walsh, koji će s Crouserom i europskim prvakom Michalom Haratykom, biti glavni kandidat za rušenje rekorda mitinga.

„Očekujem ponovno hice preko 22 metra, prilično sam siguran da bih mogao baciti više od 22.28 metara. Štoviše, vjerujem da će naša kugla uskoro letjeti i 23 metra“, siguran je Amerikanac Ryan Crouser, koji bi u sezonama koje dolaze s Walshom mogao ugroziti i svjetski rekord Randyja Barnesa (23.12).

U takvoj konkurenciji nastupiti i hrvatski rekorder Stipe Žunić, brončani s prošlog SP-a.

„Čast je ovdje imati svjetsku klasu. Trenutačno je kugla najjača disciplina u atletici“, kazao je Stipe Žunić koji protiv sebe ima najbolje svjetske bacače.

„Očito ću ih morati ‘istući’, pa da sljedeće godine budem glavni“, našalio se Žunić koji ove sezone nije bio na razini svojih najboljih rezultata.

„Iza mene je najteža sezona u karijeri, astma mi je zadala dosta problema, ne mogu kao prošle godine najaviti da ću bacati 22 metra. Trenutačno sam između 20 i 21 metra“, bio je iskren najbolji hrvatski kuglaš.

Sjajne sportaše pozdravio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zadovoljan što je ideja o natjecanju pokraj fontana izrasla u pravi kuglaški spektakl.

„I ove godine okupili smo elitu koja će opet zasjati na našim fontanama. U Zagrebu je posebno lijepo biti ova dva dana uz najbolje svjetske atletičare“, kazao je gradonačelnik Bandić.

Već četvrtu godinu za redom, organizatori Hanžekovićevog memorijala surađuju s Hrvatskim Caritasom, kroz program „1000 radosti“, u zajedničkoj humanitarnoj akciji „Daruj i obraduj“ kojom se prikupljaju sredstva za najsiromašnije hrvatske obitelji.

Program na zagrebačkim fontanama počet će u 18.30 sati, a u bacanju kugle poznatih osoba okušat će se brojne poznate osobe poput Dubravka Šimenca, braće Šime i Mihovila Fantele, Nine Raspudića, Indire Vladić, Ane Rucner

„U društvu sportaša koji iz dana u dan nadmašuju svoja ograničenja, svratit ćemo pozornost na ljude koji su također veliki borci i nastoje si osigurati dostojanstven život“, rekao je Boris Peterlin iz  Hrvatskog Caritasa.

Ulaz na natjecanje na fontanama je slobodan. Zapadna strana ulice Hrvatske bratske zajednice bit će potpuno zatvorena za promet, a organizator je u slučaju kiše osigurao i kišne kabanice za sve gledatelje.