Povijest mitinga

Boris Hanžeković memorijal

Boris Hanžeković memorijal održava se bez prekida od 1951. godine i najstarija je sportska priredba u Hrvatskoj. Trebao je to, kažu, biti tek klupski dvoboj kojim bi se popunio kalendar atletskih natjecanja u gradu s čak 11 klubova i od 1951. do 1957. godine Hanžekovićev memorijal je baš to i bio: dvoboj gradskih rivala Mladosti i Dinama.

 

Od 1952. utrka na 110 metara s preponama nosi naziv Memorijalna utrka Boris Hanžeković u spomen na najboljeg prijeratnog hrvatskog atletičara stradalog u Jasenovcu, a taj naziv od tada nosi i cijeli miting. Tko je, međutim, tada mogao i pomisliti da će klupski dvoboj izrasti u jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu? Tko je mogao pomisliti da će do danas na spomenutoj memorijalnoj utrci sedam puta pobjeđivati olimpijski pobjednici, a deset puta svjetski prvaci?

 

Boris Hanžeković memorijal je u posljednje dvije godine trodnevni miting, budući da se prvog dana neke od skakačkih discipline održavaju na Trgu bana Josipa Jelačića. Drugog dana je bacanje kugle pokraj Gradskih fontana, dok se sve ostale discipline održavaju trećeg dana na stadionu Mladosti uz Savu.

 

 

Dvodnevni miting BHM je bio od 2014. godine, kada je natjecanje u bacanju kugle prebačeno na atraktivnu lokaciju ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Na Memorijalu Ivana Ivančića, kako nosi naziv to natjecanje u spomen na legendarnog bacača kugle i trenera, redovito sudjeluju svi najbolji svjetski bacači kugle, a do sada su, zanimljivo, pokraj fontana pobjeđivali samo najbolji bacač kugle svih vremena Ryan Crouser i bivši svjetski prvak Tom Walsh.

 

Nema natjecanja u Hrvatskoj na kojem možete vidjeti toliko olimpijskih i svjetskih prvaka kao na Boris Hanžeković memorijalu. Dolazak velikih zvijezda na zagrebački miting započeo je još 1963. godine kada je u Zagrebu nastupio i pobijedio svjetski rekorder u skoku u vis Valerij Brumelj, a slijedili su ga veliku poljska sprinterica Irena Szewinska, kubansko trkačko čudo Alberto Juantorena i kenijski velikan na srednjim prugama Mike Boit…

 

Narednih desetljeća gledali smo u Maksimiru i na stadionu Mladosti sve najbolje svjetske atletičarke i atletičare, a tako je i danas kada je Boris Hanžeković memorijal dio elitne Continental Tour Gold serije mitinga. Miting je to na kojem je Blanka Vlašić s preskočenih 208 cm ostvarila drugi najbolji rezultat u povijesti skoka u vis, na kojem rekord na 100 metara s 9.85 drži vjerojatno najbolji atletičar svih vremena Usain Bolt i na kojem, je čak deset puta pobjeđivala „kraljica diska“ Sandra Perković.

Dobro došli na Boris Hanžekovićev memorijal!