Povijest mitinga

Boris Hanžeković memorijal

Boris Hanžeković memorijal najstarija je sportska priredba u Hrvatskoj, bez prekida se održava od 1951. godine. Miting i memorijalna utrka na 110 metara prepone nose ime Borisa Hanžekovića, jednog od najboljih hrvatskih prijeratnih atletičara, poginulog prilikom bijega iz logora u Jasenovcu.

 

U početku je to bio klupski dvoboj Mladosti i Dinama, a od 1962. godine natjecanje postaje međunarodno. Sljedećih godina na mitingu sudjeluju brojni kvalitetni atletičari iz Sovjetskog Saveza, Mađarske, Bugarske, Istočne Njemačke i Kube, a uskoro i oni iz Austrije te Zapadne Njemačke. 

 

Početkom 60-ih godina 20. stoljeća na mitingu je nastupao svjetski rekorder u skoku u vis Valerij Brumelj, a 1973. tada malo poznati Kubanac Alberto Juantorena, koji će tri godina kasnije u Montrealu postati olimpijski pobjednik na 400 i 800 metara. U Zagrebu je Juantorena ostvario prvu međunarodnu pobjedu uz nacionalni rekord na 400 metara.

 

Sljedeći veliki iskorak miting je ostvario 70-ih godina uz generalno pokroviteljstvo izdavačke kuće Vjesnik, a krajem 80-ih na krilima Univerzijade ’87 sve više počinje sličiti najpoznatijim svjetskim mitinzima. Nakon kriznih ratnih godina početkom 90-ih, miting je po uzoru na najjače svjetske mitinge počeo angažirati strane menadžere koji su na Hanžekovićev memorijal počeli redovito dovoditi najbolje svjetske atletičare.

 

Krajem devedesetih godina prošlog stoljeća miting bilježi brz uspon na ljestvicama Svjetske atletske federacije, pa 2000. godine dobiva Grand Prix status. Danas je Memorijal Borisa Hanžekovića jedan od najboljih atletskih mitinga na svijetu. Od 2020. godine dio je WA Continental Tour GOLD kategorije, što je rang odmah do elitne Dijamantne lige.

 

Na startnoj listi mitinga redovito je po dvadesetak nositelja zlatnih medalja s Olimpijskih igara i svjetskih prvenstava, a rezultati ostvareni u Zagrebu na samom su vrhu svjetskih atletskih tablica.

 

Upravo je na Hanžekovićevom memorijalu Blanka Vlašić skočila u vis 208 cm – drugi najbolji rezultat u povijesti atletike, rekord mitinga na 100 metara s 9.85 drži ponajbolji atletičar svih vremena Usain Bolt, najbolja svjetska diskašica Sandra Perković bacila je disk 70.83 metara, a u memorijalnoj utrci na 110 metara prepone trčali su baš svi olimpijski i svjetski prvaci te svjetski rekorderi u posljednjih 30 godina.

 

Natjecanje u bacanju kugle od 2014. održava se izvan stadiona, pokraj gradskih fontana, pod nazivom Memorijal Ivana Ivančića. To je natjecanje Svjetska atletska federacija 2016. proglasila najjačim natjecanjem u kuglaša još od 1988. jer prvi puta nakon 28 godina dvojica bacača na istom natjecanju bacila kuglu dalje od 22.20 metara. Bili su to olimpijski pobjednik Ryan Crouser i brončani olimpijac Tom Walsh.