In memoriam: Preminuo zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

U Zagrebu je iznenada preminuo Milan Bandić, počasni predsjednik Organizacijskog odbora Hanžekovićevog memorijala i istinski prijatelj zagrebačkog i hrvatskog sporta i sportaša.

Iznimno je velik bio utjecaj gradonačelnika Bandića na zagrebački sport i brojne uspjehe zagrebačkih sportašica i sportaša. Hanžekovićev memorijal prepoznao je još 2000. godine kao sportsku priredbu od iznimne važnosti za Grad Zagreb i njegovu promociju. Današnji status jednog od najboljih i najcjenjenijih atletskih mitinga na svijetu Hanžek uvelike duguje upravo gradonačelniku Bandiću i njegovom odnosu prema sportskoj vrijednosti i tradiciju najstarije sportske priredbe u Hrvatskoj.

Pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i gradonačelnika Bandića Hanžekovićev memorijal je posljednjih godina izrastao u miting na koji svake godine dolaze najveće svjetske atletske zvijezde i koji se izravno prenosi u više od stotinu zemalja na pet kontinenata. I natjecanje u bacanju kugle, koje se pod nazivom Memorijal Ivana Ivančića održava dan prije mitinga pokraj gradskih fontana, postalo je sportski spektakl koji je među najboljim svjetskim bacačima stekao kultni status i s kojeg u svijet svake godine odlaze atraktivne slike Zagreba.

Atletski klub Dinamo-Zrinjevac, organizator Hanžekovićevog memorijala, uručio je 2019. godine gradonačelniku Milanu Bandiću posebno priznanje za izniman doprinos razvoju hrvatske i zagrebačke atletike.

„Izražavam iskrenu sućut obitelji, prijateljima i suradnicima gradonačelnika Milana Bandića. Gradonačelnik Bandić u sportu je ostavio neizbrisiv trag i njegovim preranim odlaskom zagrebački i hrvatski sport gube iskrenog prijatelja“, rekla je direktorica Hanžekovićevog memorijala Ivana Brkljačić.