IN MEMORIAM: Preminula legendarna atletičarka i novinarka Milka Babović

U Zagrebu je u 93. godini preminula proslavljena atletičarka i novinarka Milka Babović.

Milka Babović rođena je 27. listopada 1928. u Skoplju, a u Zagrebu je živjela od 1948. godine. Studirala je kemiju na Tehnološkom fakultetu, a diplomirala na Višoj pedagoškoj školi sport i tjelesni odgoj te hrvatski i njemački jezik.

Bila je iznimno svestrana atletičarka i ponajbolja sportašica bivše države 50-ih godina prošlog stoljeća. Dvaput je bila svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama, dva puta prvakinja Balkana i 17 puta prvakinja Jugoslavije, a čak 27 puta rušila je državne rekorde u raznim disciplinama. U anketi Sportskih novosti dva puta je bila proglašena najboljom jugoslavenskom, a tri puta najboljom hrvatskom sportašicom.

U početku se paralelno s atletikom bavila i novinarstvom. Pisala je za Narodni sport, a od 1957. radila je na Radio Televiziji Zagreb. Bila je prva sportska reporterka u Hrvatskoj te osnivačica i urednica sportske redakcije Televizije Zagreb. Tijekom karijere je kao komentatorica pratila atletiku, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje, posebno su u pamćenju svih ljubitelja sporta ostali njezini nezaboravni prijenosi umjetničkog klizanja.

Bila je i dobitnica brojnih nagrada, među kojima se ističu Zlatno pero Hrvatskog novinarskog društva, Nagrada Grada Zagreba za promociju sporta i tjelesne kulture u radu s djecom, ženama i bolesnim osobama, Nagrada za životno djelo Hrvatskog zbora sportskih novinara, Nagrada Milan Grlović HND-a te Državna nagrada sporta Franjo Bučar za životno djelo.

Milka Babović ostavila je neizbrisiv trag i u povijesti Hanžekovićevog memorijala.

Bila je sudionica mitinga s najviše pojedinačnih nastupa i pobjeda. Već na prvom mitingu 1951. godine, tada još dvodnevnom klupskom dvoboju Mladosti i Dinama, nastupila je u utrkama na 100 metara i 80 metara s preponama, u skoku u vis i bacanju kugle te donijela Mladosti najviše bodova. Sljedeće godine, kada je već bila i novinarka Narodnog sporta, nastupila je i pobijedila u čak šest disciplina: u utrkama na 100 i 200 metara, na 80 metara s preponama, u skoku u dalj, u bacanju kugle te u štafeti 4 x 100 metara.

Bila je i koautorica monografije 60 godina Hanžekovićevog memorijala objavljene 2010. godine.