Preminuo svestrani atletičar i atletski djelatnik Nikola Turk

U Zagrebu je preminuo Nikola Turk, profesor kineziologije, svestrani atletičar te dugogodišnji atletski sudac i atletski djelatnik.

Nikola Turk rođen je 1929. godine u Slunju. Sportom se počeo baviti 1945., a osim atletikom bavio se i biciklizmom, boksom, dizanjem utega, veslanjem, stolnim tenisom, skijanjem, kajakom… U atletskom klubu Dinamo bio je od njegovog osnutka, kao aktivni atletičar, tajnik, sudac, ali i trener seniora i mlađih dobnih kategorija atletičarki i atletičara. Uvijek je bio voljan demonstrirati elemente tehnike svima zainteresiranima, a posebno učenicima atletskih škola u kojima je dao značajan doprinos kao mentor. Sudjelovao je i u izdavanju raznih atletskih časopisa te i tako sudjelovao u edukaciji atletičara.

Aktivan atletičar bio je do posljednjih godina života, a odličja je na nacionalnim, europskim i svjetskim veteranskim prvenstvima osvajao u sprinterskim disciplinama, utrkama na 400 metara s preponama, bacanju koplja, kugle i diska te u višebojskim disciplinama.

Bio je tajnika Zagrebačkog atletskog saveza, jedan je od osnivača AD Veteran, a obavljao je i najznačajnije administrativno-stručne poslove na Mediteranskim igrama u Splitu 1979. te na Univerzijadi u Zagrebu 1987. godine, gdje je bio tajnik Odbora za atletiku. Desetljećima je sudjelovao na Hanžekovićevom memorijalu kao natjecatelj, sudac i organizator, najduže u službi ceremonijala i protokola. Bio je i jedan od autora prigodne monografije “60 godina Hanžekovićevog memorijala” 2010. godine.

Za svoj dugogodišnji rad u sportu dobio je niz priznanja među kojima se posebno ističe Državna nagrada Franjo Bučar za životno djelo, koju mu je Ministarstvo znanosti i sporta dodijelilo 1995. godine.