Hanžekovićev memorijal napokon i na filmu

Hanžekovićev memorijal, najstarija sportska priredba u Hrvatskoj, napokon je dobio i svoju filmsku verziju. Natjecanje koje je 1951. počelo kao klupski dvoboj Mladosti i Dinama posljednjih je desetljeće jedan od najboljih i najcjenjenijih atletskih mitinga na svijetu te, kako je to navedeno i na početku dokumentarnog filma, „jedan sasvim poseban atletski mitingu, drukčiji od svih ostalih“.

Miting je već godinama stjecište najvećih zvijezda svjetske atletike, pri čemu skoro da i nema svjetskog i olimpijskog prvaka ili svjetskog rekordera koji nije nastupio u Memorijalnoj utrci na 110 metara prepone koje nosi ime Borisa Hanžekovića. Neke od tih utrka prikazane su i u ovom filmu.

Dokumentarni film obuhvaća razdoblje od legendarne Hanžekovićeve pobjede nad Grkom Mantikasom do danas, a u filmu govori više od 20 sudionika, od Luciana Sušnja i Đurđe Fočić Šourek, preko Asafe Powella, Dawn Harper Nelson, Davida Olivera, Blanke Vlašić i Sandre Perković, pa do – Ćire Blaževića!

Bogata arhivska građa pokriva mitinge od 50-ih godina prošlog stoljeća do današnjeg ‘Hanžeka’, uključujući i neke od najvažnijih događaja u povijesti mitinga, poput rekorda Blanke Vlašić, Usaina Bolta i najboljih svjetskih bacača kugle.

Film je nastao u produkciji IAAF World Challenge mitinga Zagreb, AK Dinamo-Zrinjevca i Hrvatske radiotelevizije, redateljski ga potpisuje Milo Ostović, a scenarist je Marin Šarec. Film traje 52 minute.

Nakon svečane premijere u kinu Europa, film je početkom godine doživio na Hrvatskoj televiziji i svoju TV-premijeru. Želimo mu i puno repriza!