Tomasz Majewski: Nikome ne da olimpijsko zlato

Tko zna koliko će desetljeća ili stoljeća proći prije nego li neki bacač kugle ponovi ono što je napravio Tomasz Majewski (rođen 30. rujna 1981. godine). Poljak je, naime, osvojio olimpijsko zlato i u Pekingu 2008. i u Londonu 2012. i tek je treći kuglaš u povijesti koji je obranio olimpijsko zlato. Prvi nakon Amerikanca Parryja O’Briena, koji je to napravio 1952. i 1956., dakle prije gotovo šest desetljeća.

U Pekingu je do zlata došao sa 21.51, ispred Christiana Cantwella koji je bacio 21.09, dok je u Londonu pobijedio sa 21.89, nadmašivši za svega tri centimetra svjetskog prvaka Davida Storla.
Zanimljivo je da Majewskog nećete naći među onih 20 kuglaša čija je kugla letjela preko 22 metra, njegov osobni rekord je 21.95. No, to ga nimalo ne uzbuđuje. Jednom prigodom je rezultate svojih najvećih rivala prokomentirao sljedećim riječima:

„Christian Cantwell i Reese Hoffa bacaju preko 22 metra, no mene niti brinu niti ljute ti njihovi veliki rezultati. Na mene djeluju tek kao svojevrsna motivacija da budem bolji od njih.“

I uspijeva mu to upravo na najvažnijem natjecanju, na Olimpijskim igrama.
Osim dva olimpijska zlata, Majewski ima i svjetsko srebro iz Berlina 2009. te europski naslov iz Barcelone 2010., europsku broncu iz Züricha ove godine te još tri odličja s dvoranskih prvenstava.
Nazvati ga divom nije nimalo pretjerano jer Majewski je visok 204 centimetra i težak 140 kilograma. Hobiji su mu košarka i igranje video-igrica…