Brittney Reese: Ne zna za srebro i broncu!

Europske zvijezde Darija Klišina i Ivana Španović na Hanžekovićevom memorijalu ogledat će se s jednom sasvim posebnom skakačicom u dalj – Amerikankom Brittney Reese!

Reese je rođena 9. rujna 1986. i sa 7.23 je američka dvoranska rekorderka u skoku u dalj. Na otvorenom je skočila 7.25 i ispred nje su u SAD-u jedino Marion Jones i Jackie Joyner-Kersee. Na svijetu, pak, u posljednjih pet godina ispred nje nije – nitko.

Vjerovali ili ne, Brittney uopće ne zna kako izgleda srebro ili bronca s velikih natjecanja jer ona na njima osvaja isključivo zlatna odličja. Na Svjetskom prvenstvu u Berlinu 2009. skočila je 7.10 i pobijedila, a isto je sa 6.82 ponovila i na SP u Daeguu 2011. te još jednom u Moskvi 2013., gdje je pobijedila sa 7.01. Isto je bilo i na svjetskim dvoranskim prvenstvima: 2010. u Dohi prva sa 6.70, a 2012. u Istanbulu do zlata je došla s rekordnih 7.23. Treba li uopće reći da je zlatna bila i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine? Tamo je skočila 7.12.

Na skakalištu, inače, Brittney Reese ostavlja dojam vrlo povučene, tihe i skromne osobe. Ta se svojevrsna zatvorenost iščitava i iz sljedeće njezine izjave:

„Ne dopuštam da me ometaju bilo čije emocije, mišljenje ili nesigurnost. Ako sam sretna, znam da je to jedino bitno za mene. Svi bi to trebali shvatiti…“

U privatnom životu Brittney se ističe i humanitarnim radom. Tako je, primjerice, 2011. kupila 100 purica i podijelila ih beskućnicima u Gulfportu (Mississippi), gradu u kojem živi i u kojem je studirala. I u kojem je u studentskim danima igrala košarku…