Zvijezde: Dawn Harper – Uvijek najbolja na velikim natjecanjima

U utrci na 100 metara prepone ponovno ćemo na Hanžekovićevom memorijalu vidjeti olimpijsku pobjednicu iz Pekinga, Amerikanku Dawn Harper (rođ. 13. svibnja 1984. godine). Harper je u Zagrebu pobjeđivala 2008. i 2009., dok je 2011. bila druga iza svjetske prvakinje i kasnije olimpijske pobjednice, Australke Sally Pearson.

Dawn Harper najbolja je, poznato je to, u velikim utrkama. Na američkim olimpijskim kvalifikacijama 2008. osvojila je treće mjesto, posljednje koje je vodilo na OI, i to za svega sedam tisućinki sekunde! Foto-finiš joj, međutim, nije mogao osigurati i kvalitetne sprinterice nužne za nastup na OI, no njih je dobila od ozlijeđene kolegice Michelle Perry. Bile su to, pokazalo se, zlatne sprinterice. U Pekingu je u njima bila nepobjediva, osvojivši s osobnim rekordom (12.54) svoju prvu olimpijsku medalju – zlatnu.

„Ovo je cura koju nitko uopće ne poznaje, a sada je, eto, olimpijska pobjednica. A još lani je bila toliko loša da joj je moja supruga stalno morala davati savjete kako trčati“, rekao je nakon finala njezin trener, čuveni Bob Kersee, suprug spomenute i još čuvenije trostruke olimpijske pobjednice, Jackie Joyner-Kersee.

S treće pozicije na nacionalnom prvenstvu plasirala se i na Svjetsko prvenstvo u Daeguu 2011. i osvojila broncu, ponovno s osobnim rekordom (12.47).

Posebno je impresivan način na koji je u Londonu 2012. branila olimpijsko zlato iz Pekinga. U polufinalu je sa 12.46 istrčala osobni rekord, a u spektakularnom finalnom dvoboju protiv Sally Pearson spustila ga je na fantastičnih 12.37. Bilo je to dvije stotinke sekunde

presporo za pobjedu, ali s londonskim srebrom kompletirala je kolekciju odličja s velikih natjecanja. Na Svjetskom prvenstvu u Moskvi je sa 12.59 zauzela četvrto mjesto.

Harper je već dva puta ozbiljno napadala rekord ‘Hanžeka’ (12.60 Olge Šišigine iz 1999.), no ostajala je kratka za pet odnosno sedam stotinki. Taj je rekord i ove godine opasno ugrožen jer će na Savi 3. rujna trčati još dvije sjajne američke preponašice: Kellie Wells (brončana s OI u Londonu, ove godine 12.54) i Queen Harrison (ove godine 12.43)…