Zvijezde: Luguelin Santos – Junior sa seniorskim odličjima

Utrku na 400 metara bi na 63. Hanžekovićevom memorijalu trebali obilježiti jedna juniorska zvijezda i jedan preponaš.

Luguelín Santos (rođ. 12 studenoga 1993.) iz Dominikanske Republike jedan je od najboljih i najuzbudljivijih 400-metraša današnjice. Najboljih – zbog odličja koje je osvojio u posljednjih godinu dana, najuzbudljivijih – zbog načina kako ih je osvojio. I do srebra na Olimpijskim igrama u Londonu (44.46) i do bronce na Svjetskom prvenstvu u Moskvi (44.52) došao je, naime, ‘ubitačnim’ sprintom u posljednjih 100 metara, pretrčavši mnoge u samoj ciljnoj ravnini.

Počeo je trčati 2002. godine i to bos jer nije imao novaca za sprinterice (nije ga imao ni za hranu!), a kako u blizini njegovog mjesta nije bilo atletskog stadiona, trenirao je na bejzbolskom. Počeo je s dugim prugama, nakon toga se je prebacio na srednje, a 400 metara trči od 2008. Već 2012. postao je svjetski juniorski prvak i vidjevši kako brzo napreduje hrabro je prognozirao:

„Do sada su samo Amerikanci 400 metara trčali ispod 44 sekunde. Želim biti prvi neamerikanac koji će ostvariti takav rezultat!“

No, pokazalo se da ga je preduhitrio jedan drugi tinejdžer, Kirani James iz Grenade, koji je u spomenutom olimpijskom finalu u Londonu pobijedio s 43.94. Santosovo srebro bila je tek treća olimpijska medalja za Dominikansku Republiku, a osvojio ju je, zanimljivo, svega 45 minuta nakon što je njegov slavni sunarodnjak Felix Sanchez uzeo svoje drugo zlato na 400 metara prepone.

Preponaš s početka priče je Amerikanac Kerron Clement (rođ. 31. listopada 1985. Port of Spainu na Trinidadu). Clement je svjetski prvak iz Osake 2007. i Berlina 2009. te olimpijski doprvak iz Pekinga 2008. Osobni rekord mu je ‘strašnih’ 47.24. I njegovi dosezi u utrci bez prepona su, međutim, vrlo impresivni.

Na američkom sveučilišnom dvoranskom prvenstvu 2005. godine, trčeći za Floridu, srušio je sa 44.57 svjetski dvoranski rekord koji je do tada sa 44.63 držao nitko drugi nego – Michael Johnson! Osobni rekord na otvorenom mu je također vrlo brzih 44.48, pa je redovito trčao i u američkim štafetama 4×400 metara. Zahvaljujući tome njegova je riznica bogatija za olimpijsko zlato iz Pekinga te još dva svjetska zlata iz Osake i Berlina.

U utrci će 3. rujna na stadionu Mladosti biti još i odlični Amerikanac Manteo Mitchell, zatim Martyn Rooney (VBr), Renny Quow (TRI) i naš Mateo Ružić.