Zvijezde: Ryan Whiting – Ove godine nitko nije bacio dalje od njega

Bacanje kugle već je godinama jedna od najjačih disciplina Hanžekovićevog memorijala, a tako će biti i ove godine. Drukčije ne može već i zbog toga što će na Savi 3. rujna bacati Amerikanac Ryan Whiting (rođ. 24. studenoga 1986.), vlasnik čak četiri najbolja ovogodišnja rezultata na svijetu: 22.28, 22.11, 21.88 i 21.74 metar.

Na Svjetskom prvenstvu u Moskvi njegova kugla je u finalu četiri puta letjela preko 21 metar, najdalje do 21.57, što mu je bilo dovoljno za naslov svjetskog doprvaka, iza Nijemca Davida Storla.

„Zadovoljan sam svojom prvom medaljom na najvećim natjecanjima ali… Morao sam baciti dalje, nema isprike za to što nisam bacio puno dalje. Bio sam spreman za hitac preko 22 metra, već sam ove godine bacao preko 22 metra i nemam nikakve isprike, ponavljam, što to nisam napravio i na ovom natjecanju“, nije krio razočaranje nakon moskovskog finala Whiting, inače svjetski dvoranski prvak (22.00) iz Istanbula 2012.

Novu priliku za hitac preko 22 metra imat će na Hanžekovićevom memorijalu, na kojem je kugla prošlih godina često letjela preko 22 metra, a rekord mitinga je 22.22 Christiana Cantwella iz 2010. Štoviše, na bacalištu će mu društvo praviti i bivši svjetski prvaci Reese Hoffa (SAD) i već spomenuti Christian Cantwell (SAD), zatim Cory Martin (SAD), Dylan Armstrong (KAN) koji je u Moskvi bio brončani, pa Hamza Alić (BiH), Asmir Kolašinac (SRB) i naš Marin Premeru.