Brkljačić: Iako je kriza, imat ćemo jedan od najboljih mitinga

Slika preuzeta od Jutarnjeg lista
Još nas manje od mjesec dana dijeli od mitinga IAAF World Challenge Zagreb 2010., jubilarnog 60. memorijala Borisa Hanžekovića. U danima u kojima se ponosimo hrvatskom atletikom nestrpljivo očekujemo 1. rujna kada ćemo u Športskom parku Mladost na djelu vidjeti naše najbolje atletičare.

 

U ime novog/starog organizatora javnosti se obratio predsjednik Hrvatskog atletskog saveza Luciano Sušanj:
– Jubilarni 60. memorijal Borisa Hanžekovića mnogo znači hrvatskoj atletici jer bez jakog međunarodnog mitinga ne možete puno tražiti u europskoj i svjetskoj atletici. Osim nastupanja i ostvarenih rezultata, morate i sami nešto učiniti na promociji atletike. Zahvaljujem Gradu Zagrebu koji svesrdno pomaže organizaciju, a posebno gradonačelniku Milanu Bandiću koji svake godine aktivno sudjeluje i bori se da Miting i dalje funkcionira. Iako je gospodarska kriza, vjerujem u uspješan Miting sa 17 disciplina. Očekujem veliki interes javnosti jer će nastupiti svi naši najbolji atletičari. Još samo da nas i lijepo vrijeme posluži.
Direktorica Mitinga Ivana Brkljačić također se obratila javnosti:
– Hvala Hrvatskom atletskom savezu i Gradu Zagrebu koji čine sve napore kako bismo održali jednu od najznačajnijih sportskih priredbi u nas, 60. jubilarnu memorijalnu utrku Borisa Hanžekovića. Iako su prihodi Mitinga znatno pali, s prošlogodišnjih oko 5,2 milijuna kuna na 4,2 milijuna, mogu reći da nam sigurno slijedi jedan od najboljih Mitinga jer Zagreb sad ima svoju europsku prvakinju na svom Mitingu što se nikad dosad nije dogodilo. Miting je utemeljen na domaćim atletičarima, a hrvatska atletika je jača nego što je ikad bila. S inozemnim sportašima intenzivno pregovaramo, a jedna od najjačih disciplina bit će Memorijalna utrka na 110 metara s preponama. Želim naglasiti da prodaja ulaznica počinje 12. kolovoza, a sve dodatne informacije možete pronaći na našoj novoj internetskoj stranici na adresi: www.zagreb-meeting.com.
Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić izrazio je ponos i sreću zbog uspjeha hrvatske atletike i Memorijala koji slijedi 1. rujna.
– Lijepo je biti ovdje kada je Sandra s nama i kada se ispisuju zlatne stranice hrvatske atletike. „Hanžekovićev memorijal“ je među prioritetima kada se radi gradski proračun. Imali smo dobar nos da „Hanžek“ ne dovedemo u pitanje. Drago mi je da ćemo zajedno biti tamo jer Zagrepčani su „šmekeri“ kada treba prepoznati istinske kvalitete. Ponosan  sam i sretan zajedno s vama.
Nova europska prvakinja u bacanju diska Sandra Perković nestrpljivo čeka prvi „Hanžek“.
– Meni je čast da kao europska prvakinja bacam na našem Mitingu. Uvijek je najteže bacati pred svojom publikom, Ivana to najbolje zna. Čula sam da dolazi Kubanka Barrios, bit će to jako natjecanje.
Sandrin trener Ivan Ivančić najavio je velike stvari:
– Imamo još puno toga za napraviti, a na velikom „Hanžekovićevom memorijalu“ pokušat ćemo postaviti najbolji rezultat ove godine. Još ću vam samo reći da je lako upropastiti ono što imate. Treba se okrenuti radu i sačuvati ovo što smo imali dosad te ako se može napraviti pomak naprijed.
Nedžad Mulabegović je od prošloga tjedna šesti bacač kugle u Europi. U Zagrebu će imati i svjetsku konkurenciju:
– Nadam se da će „Hanžek“ barem biti dobar kao prošle godine, a kugla je tada bila fantastična. Cantwell mi je javio da dolazi, možda će i tjedan dana ranije doći u Zagreb. Rekao mi je kako mu je prošle godine bilo sjajno u Zagrebu. Majewski mi je također rekao da će doći što znači da ćemo imati olimpijskog pobjednika i svjetskog prvaka na istom natjecanju. Uz njih, i još nekoliko dobrih bacača, kugla će biti jedna od najboljih disciplina, a uz podršku ovako dobre publike ne možeš loše baciti.
Ivana Brkljačić, direktorica Mitinga, dala je još nekoliko informacija o inozemnim atletičarima koji se očekuju.
– Sezona se zahuktava i u sljedećih tjedan dana pregovarat ćemo s najboljim preponašima na svijetu. Očekujemo da će sigurno barem jedan od trojice najboljih na svijetu nastupiti u Zagrebu. U skoku u vis uvijek pozivamo najbolje, ali znate da Friedrich i Hellebaut rijetko kada pristaju biti Blankine suparnice osim na velikim natjecanjima. Obje imaju otvoreni poziv za dolazak u Zagreb i voljeli bismo da dođu.