Četiri rekorda mitinga

Idealnije popodne bilo je teško zamisliti. Rujan, sunce, kao naručeno za možda i najzvjezdaniji trenutak Hanžeka u 58. godišnjoj povijesti. Sedam olimpijskih zlata, 22 olimpijske medalje, idealnija pozivnica za atletiku u našim omjerima skoro da i nije moguća. Isplatilo se čekati ‘Hanžek’ zbog Pekinga. I zbog toga i zbog prepunog gledališta (po slobodnoj procjeni 6000). I na kraju krajeva zbog velikog okršaja u visu iz kojeg je Blanka Vlašić izašla kao pobjednica protiv Ane Ćićerove. Bojan Marinović već dugo najavljuje veliku večer sjajne ruske skakačice i ona se dogodila baš u Zagrebu. Prvo je Čičerova skočila 202 kada su Blanka i ona ostale same i bio je to novi rekord mitinga koji su dotad držale Blanka i Berqvist sa 201. Ali, rekord je obećala Blanka samo nekoliko minuta kasnije je obaćenje ispunila. Onda je letvica otišla na 204 i opet je Čićerova išla po rekord mitinga, ali ovaj puta i po svoj najbolju rezultat karijere uopće. Ali Blanka je obećala rekord i samo nekoliko trenutaka kasnije i ona je preletjela 204. Letvica je otišla na 206, ali dalje nije išlo, ni iz dodatnog pokušaja, pa su ‘raskakivale’ za broj 1 jer na mitinzima je broj 1 novac, kao na natjecanjima medalja. Išle su po dva centimetra dolje, a onda je Čićerova odustala i Blanka je ostala sama, trebala je nešto prekočiti da potvrdi pobjedu, ali je Čićerova priznala ‘sa stilom’ Blankino slavlje, makar Blanka nije uspjela ni na 202, ni na 200, ni na 198, makar je suci nisu trebali ni pustiti da skače tako dugo kada je Čićerova već odustala. Ipak, bio je to sretan završetak jedne lijepe večeri. Barem će Hanžek naša prvakinja pamtiti po lijepom kao i uvijek prije.
– Užasno, užasno sam umorna, nikad nisam u životu imala 19 skokova.
Nije mogla ni na pitanja odgovarati, zamolila je odlazak. Na kraju je ipak zaključila:
– Drago mi je da sam pobijedila. Skakala bi dokle treba, samo da pobijedim. Nije mi se svidjela mogućnost da dijelimo prvo mjesto. U sportu je uvijek samo jedan pobjednik. Treba se sada odmoriti, četiri dana, ali nikad ovako kasno u sezoni nisam skočila ovako dobro.
Možda bi bilo bolje da su u rano popodne natjecanje otvorili kladivaši, jer je među kladivašicama bila naša Ivana Brkljačić željna popravka za Peking. No, nije bilo posebno bitno, jer nije bila posebno inspirirana za podvige kao njeno društvo. Potrudila se, no ponovo se dugo zagrijavala za pravi hitac, ali ni to nije išlo preko 70. Sezona je gotova. Yipsi Moreno jedan ali vrijedan hitac, rekord Amerike, rekord mitinga 76,62 metara. Na kraju sezone! Betty Heidler druga sa serijom od šest puta preko 70 metara. Na kraju sezone! To su veličine.
Veronica Campbell trostruka olimpijska pobjednica pokazala je zašto je predstavljena kao najveća zvijezda mitinga. Vratila se na 100 nakon što je propustila Peking i pobijedila sa za nju skromnih 11.10 najbolju ove sezone Torri Edwards (10.78) koja se nije oporavila nakon kineskog razočaranja (osmo mjesto). U Zagrebu tek četvrta.
Nesta Carter pekinški zlatnik jamačanske rekordne štafete 4×100 lagano pobjednik sa 10.22 na stotku. Nije mahao kao Bolt ili Powell, ali je projurio uvjerljivo ne razočaravši publiku.
100 metara prepone za žene bilo je skoro kao u Pekingu, sve medalje, šest od osam finalistica, a poredak isti kao u Kini – zlato Harper, srebro McLellan, bronca Lopes-Schliep. Rezultati očekivano malo niže 12.65 do 12.85, ali i dalje odlični.
Na 400 prepone sigurna olimpijska bronca ‘lepa’ Tasha Danvers – dobrih 54.66. Na 200 metara poraz zlatne Ruskinje iz štafete na 4×100 Čermošinskaje od najbolje prijevljene na 200 Amerikanke Carmelite Jeter. Na 200 kod muških je pobijedio Stephan Buckland 20.57.
U bacanju diska također repriza olimpijskog finala iz Pekinga, sve medalje, pola finalistica, a poredak nešto drugačiji. Srebrna Kubanka Yarelis Barrios sa 64,98 ostvarila je rekord mitinga da bi zlatnu Stephanie Brown-Trafton. I na kraju priče najbolji rezultat sezone na 1000 metara Svetlane Kljuke 2:38.02.
U zadnjoj disciplini večeri za obaranje još jednog rekorda mitinga se pobrinuo Mađar Krizstian Pars bacivši kladivo preko 80 metara, točnije 80,04. Olimpijski pobjednik Primož Kozmus je završio drugi bacivši kladivo 79,07, a treći je bio Marco Lingua sa hicem od 77,81.
Jedna večer koja se neće tako lako ponoviti. Pet olimpijskih pobjednika pokazalo je zašto su posebni, a i naša Blanka makar to u finišu sezone ide sve teže. Izdrži još Stuttgart…