Campbell: U Zagrebu prva utrka nakon Pekinga

Na Olimpijskim igrama je Veronica Campbell Brown bila jedna od rijetkih koja je u svojoj disciplini obranila zlato iz Atene. Jamajčanka je slavila na 200 metara i tako naplatila sve frustracije izazvane propuštanjem “stotke” zbog četvrtog mjesta na nacionalnim kvalifikacijama. Od Pekinga je pauzirala, nije je bilo na mitinzima Zlatne lige u Zürichu i Bruxellesu, ali odlučila je doći u Zagreb.
– Nakon OI sam htjela odmor, vidjeti supruga, živjeti malo na domaćoj hrani. Odmorila sam se, a Zagreb je odgovarao mom rasporedu – rekla je Campbell koja će, uz Blanku Vlašić, biti najveća ženska zvijezda ovogodišnjeg Hanžeka.
Djevojka koja u karijeri ima 10.85 na 100 i 21.74 na 200 metara, kombinacija koja je čini najbržom na svijetu. Zagreb nije stigla upoznati, ali možda uhvati nešto vremena prije ili poslije mitinga.
– Do sada sam išla s aerodroma u hotel i na stadion. To je sve. Ali radujem se natjecanju, startna lista je krasna, a ja se također osjećam dobro. Ne znam koji rezultat mogu otrčati na 100 metara, ali znam da ću dati sve od sebe da budem što brža.
Veronica Campbell Brown je najjača ženska predstavnica sjajne generacije sprintera s Jamajka. Možda i idealna da objasni “boom” koji je ova karipska zemlja demonstrirala u Pekingu. Šest zlata, tri srebra i dvije bronce za zemlju koja nema niti tri milijuna stanovnika.
– Znate, Jamajka oduvijek ima veliku sprintersku tradiciju. Don Quarrie, Merlene Ottey, Deon Hemmings… Ova generacija je sjajna, a svi smo bili iznimno motivirani, naporno radili i to se isplatilo.
Iako je olimpijska pobjednica, Veronica Campbell nije imala savršeno ljeto. Naime, nije uspjela izboriti mjesto u reprezentaciji na 100 metara, a prošle godine je u toj disciplini postala svjetska prvakinja.
– To mi je škola za budućnost, nikad više “Trialse” neću shvatiti olako. Trčala sam tamo 10.88, ali nije bilo dovoljno, drugi put moram doći još spremnija.
Iznenadilo ju je pitanje je li gledala olimpijsko finale na 100 metara ili je bilo preteško?
– Nije bilo razloga da ne gledam. Nema veze što se nisam plasirala, gledala sam utrku i navijala za svoje kolegice iz reprezentacije – zaključila je 26-godišnja Jamajčanka.