Program sa 19 disciplina

ZAGREB – Počelo je. Dok Harald Edletzberger, menadžer Grand Prixa Zagreb 2008, u Pekingu dogovara dolazak atletičara i atletičarki, pred novinare su u hotelu Antunović izašli Velimir Bašić, direktor mitinga, njegov pomoćnik Dražen Kroupa, te članovi Organizacijskog odbora Zoran Kovačević, Milan Orešković (glavni tajnik Hrvatskog atletskog saveza), Franjo Kordić (glavni tajnik Zagrebačkog atletskog saveza), Vladimir Mikulec (član IO HAS-a) i Josip Baričić (predsjednik ogranizacije atletskih sudaca Grada Zagreba).
Uoči 58. Hanžeka, 11. u elitnom društvu IAAF mitinga koji će se održati 9. rujna na stadionu Mladosti uz Savu, direktor Bašić je iznio dobre vijesti. Pokrovitelj Grand Prixa Zagreb 2008 bit će gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a za organizaciju je zadužen Zagrebaški športski savez…
„Prije svega, moram se zahvaliti Draženu Kroupi koji je pet godina bio direktor mitinga. Zahvaljujući njegovoj snalažljivosti se zagrebački Grand Prix i nalazi u elitnom društvu“, rekao je Bašić.
„Očekujemo da ćemo na ovogodišnjem Hanžeku imati najmanje dva olimpijska pobjednika.“
Jedan je već potvrđen, Edletzberger je u Pekingu dogovorio dolazak Primoža Kozmusa, zlatnog kladivaša na OI. Dolazak Kozmusa znači da će prvi put na Mladosti kladivo bacati i muškarci.
„To će biti mali problem jer nije lako organizirati natjecanja sa ženskim i muškim kladivom. Zbog sigurnosti ostalih natjecatelja, oni moraju bacati prije ili poslije. Vjerujem da ćemo sve riješiti na radost gledatelja, ali i kladivaša. Žene bi tako trebale bacati u 16.30, a muškarci na kraju programa“, pojasnio je Vladimir Mikulec.
U utorak, 9. rujna, natjecanje na Športskom parku Mladost će početi u 15.00 muškim kopljem koje će biti nacionalna disciplina, nastavak je u 16.00 sa ženskim kladivom, a svečano otvaranje, uz izravni televizijski prijenos, bit će u 17.45.
Program će ukupno sadržavati 19 disciplina.
Atletičari: 100 m, 200 m, 400 m, 1.500 m, 3.000 m, 110 m prepone, skok u dalj, bacanje kugle, bacanje koplja, bacanje kladiva;
Atletičarke: 100 m, 200 m, 400 m, 1.000 m, 100 m prepone, 400 m prepone, skok u vis, bacanje diska, bacanje kladiva.
Osim Kozmusa, za sada je siguran dolazak nesumnjivo prve zvijezde mitinga Blanke Vlašić, bit će tu i svi hrvatski olimpijci (Ivana Brkljačić, Sanja Gavrilović, Vera Begić, Vanja Perišić, Nikolina Horvat, Andras Haklits, Martin Marić, Nedžad Mulabegović i Jurica Grabušić), a direktor Bašić očekuje:
„Najmanje dva olimpijska pobjednika, još pet osvajača medalja iz Pekinga. Po disciplinama po četiri iz svjetskih TOP 30 i još četiri iz TOP 50.“
Zvuči impresivno, nema sumnje da će se 9. rujna u Zagrebu dogoditi atletski spektakl. Ujedno, organizatori su osigurali i posebnu nagradu od 30.000 eura za svjetski rekord…
Dobroćudni div Primož Kozmus
Uz Blanku Vlašić koja je zaštitni znak zagrebačkog Grand Prixa, prva velika zvijezda koja je potvrdila dolazak na Mladost je slovenski bacač kladiva Primož Kozmus. Nakon što je u Pekingu osvojio olimpijsko zlato, Kozmus je zaslužio da se zbog njega muško kladivo uvrsti u program Grand Prixa Zagreb 2008.
„Dolaskom Primoža Kozmusa, pojačat će se zanimanje za Hanžek kod naših susjeda. Zagreb im je blizu, najbliže gdje će moći vidjeti svog olimpijskog pobjednika na djelu“, rekao je direktor mitinga Velimir Bašić.
Dobroćudni slovenski div (188 cm, 106 kg) rođen je 30. rujna 1979. u Novom Mestu, a posljednje dvije godine proživljava najljepše dane atletske karijere. Iako je već pet godina dio svjetske kladivaške elite, otkad je 2003. izborio finale Svjetskog prvenstva u Parizu i osvojio 5. mjesto, Kozmus je prvu veliku medalju čekao do 2007. Svjetsko prvenstvio u Osaki donijelo mu je srebro, bolji od njega bio je samo Bjelorus Ivan Tihon. No, Kozmus je sve naplatio u Pekingu, iza sebe je ostavio i Tihona, i Vadima Devjatovskog, i Krisztiana Parsa, i Kojija Murofushija…
Osobni rekord mu je 82,30 metara iz Bydgoszcza 2007, a za olimpijsko zlato bacio je 82,02. Dakle, na razini svojih najboljih rezultata u karijeri, a to na velikom natjecanju mogu samo pravi, sportaši koji ne poznaju pritisak.
Prije japanskog srebra i olimpijskog zlata, između Pariza i Osake, Primož Kozmus nastupio je u još tri velika finala, na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. osvojio je 6. mjesto, a na Europskom prvenstvu 2007. u Göteborgu bio je sedmi.
I Veronica Campbell-Brown na Hanžeku
Sjajnu vijest javio je iz Pekinga menadžer zagrebačkog Grand Prixa Harald Edletzberger. Nakon potvrde dolaska Primoža Kozmusa, na Mladosti će ove godine nastupiti još jedna olimpijska pobjednica, jedna od najbržih žena svijeta, Veronica Campbell-Brown iz Jamajke.
Campbell-Brown je u Pekingu obranila naslov olimpijske pobjednice na 200 metara, a uz ta dva zlata, ima još tri medalje s olimpijskih igara. U Ateni 2004. je sa štafetom Jamajke pobijedila na 4×100 metara, na istim Igrama uzela je i broncu na 100 metara, a iz Sydneya 2000. ima štafetno srebro.
Veronica Campbell-Brown je bila uspješna i na svjetskim prvenstvima jer je u Osaki 2007. osvojila zlato na 100 m te dva srebra (200, 4×100 m), a u Helsinkiju 2005. je bila srebrna na 200 i 4×100 metara.
Rođena 15. svibnja 1982. u Trelawnyju, Campbell-Brown izrasla je u jednu od najvećih sprinterica koje je Jamajka ikad imala, istinska nasljednica velike Merlene Ottey. Da ju čeka velika karijera, najavila je još 1999. u Bydgoszczu, gdje je postala prva i još uvijek jedina koja je na mlađejuniorskom Svjetskom prvenstvu pobijedila i na 100 i na 200 metara. Još uvijek čeka veliki sprinterski «double» na seniorskom natjecanju, ali pred Veronicom Campbell-Brown je još puno godina vrhunske atletike, bit će vremena i za to…
Skromna djevojka rođena je u velikoj obitelji, ima devetoro braće i sestara, a od 2007. se udala za jamajčanskog sprintera Omara Browna, s kojim je zajedno studirala na američkom sveučilištu Arkansas.
Osobni rekord Veronice Campbell-Brown na 100 metara je 10.85, a u Pekingu je na 200 istrčala 21.74 i došla na sedmo mjesto ljestvice svih vremena.