IAAF Zagreb – Tri rekorda po kiši i hladnom vremenu

ZAGREB – Kiša i hladno vrijeme obilježili su 57. izdanje “IAAF Grand Prix Zagreb 2007” atletskog mitinga u Zagrebu. Ružno vrijeme nije pogodovalo atletičarima, niti gledateljima no, usprkos očajnim uvjetima na stadionu Mladosti uz Savu zabilježeno je i nekoliko odličnih rezultata pri čemu i tri nova rekorda mitinga – u bacanju kladiva i na 3.000 metara kod djevojaka, te u skoku u dalj kod atletičara.
Svjetska rekorderka u bacanju kladiva, ruska atletičarka Tatjana Lisenko pobijedila je s rezultatom 76,74 metara popravivši svoj stari rekord od prošle godine za 20 centimetara. Inače, ovaj je rezultat za samo 1,87 metara slabiji od svjetskog rekorda. Hrvatska rekorderka Ivana Brkljačić zauzela je peto mjesto sa 70,92 metara.
Novi rekord je postavila i Ruskinja Olga Komjadina na 3000 metara. Komjagina je pobjedu izborila u foto finišu ispred Etiopljanke Belaynesh Fekladu istrčavši rezultat 8:52.03. Dosadašnje najbolje vrijeme zagrebačkog mitinga držala je Rumunjka Darina Calenic koja je 1993. godine slavila s rezultatom 9:12.57.
Kod atletičara jedini rekord mitinga ostvario je Panamac Irving Saladino u skoku u dalj. Saladino je tako potvrdio status jedne od največih zvijezda ovogodišnjeg izdanja zagrebačkog mitinga preskočivši 8,45 metara. Saladino je popravio stari rekord mitinga kojega je držao Jamajčanin James Beckford za 11 centimetara i to već u prvoj seriji.
U 57. izdanju 57. memorijalne utrke Borisa Hanžekovića na 110 metara s preponama slavio je Kubanac Dayron Robles s rezultatom 13,35 sekundi, što je za 21 stotinku slabije vrijeme od onoga koje je ostvario prije dva dana kada je pobijedio u Ateni. Drugo mjesto je sa 13,56 sekundi zauzeo Amerikanac David Payne, a treće sa 13,59 još jedan Amerikanac Ron Bramlett.
Pobjeda je pripala i Blanki Vlašić u skoku u vis koja je tako nastavila sjajnu pobjedničku seriju ove godine. Nažalost, Blanka je u Zagrebu slavila samo 190 centimetara. Vlašić je visine od 1,80, 1,85 i 1,90 preskočila iz prvog pokušaja, da bi letvicu na visini 1,95 rušila tri puta, i to dva puta petama. Blanka se danas ujutro osječala jako loše i njezin nastup je bio više nego neizvjestan, no zahvaljujući primljenoj terapiji i antibioticima odlučila je nastupiti na kiši i hladnoći, preuzevši svjesno rizik od ozljede ili jače prehlade. Drugo mjesto s istom visinom zauzela je Šveđanka Emma Green, a treća je sa 1,85 bila Marina Aitova sa 1,85.