Sve je spremno za “Hanžeka”


ZAGREB – Ljubitelji hrvatske atletike doći će u srijedu navečer “na svoje” i prisustvovati 57. izdanju tradicionalnog IAAF Grand Prix mitinga Zagreb.
[:]Jedan od 24 svjetska mitinga visoke klase ponovno će, kao i svake godine, ugostiti brojne svjetske zvijezde “kraljice sportova”. Naravno, hrvatskom će gledatelju najzanimljivije biti ženske discipline u kojima nastupaju glavne hrvatske atletske “vedete” Blanka Vlašić, Ivana Brkljačić i Danijela Grgić. Shodno tome, ženski skok u vis, najjači svjetski miting u bacanju kladiva te utrka na 400 metara pobudit će najveći interes. Dan uoći mitinga koji je na rasporedu u Sportskom parku Mladost s poČetkom u 18.30, Blanka, Danijela, Ivana i njena najveća konkurentica, svjetska rekorderka Tatjana Lisjenko predstavljene su javnosti.
Pariški miting oteo visašice
– Nimalo mi nije važno to što je ove sezone konkurencija nešto slabija. Nadam se samo da neće padati kiša koja je meni osobno popriliČni “bauk”. Pokušat ću pred svojom najdražom publikom dati sve od sebe – pobijediti, preskoČiti preko dva metra i zatim napasti svoj najbolji rezultat – najavila je Blanka Vlašić koja je Zagreb podredila “zlatnom mitingu” u Parizu.
Upravo miting Golden League u Parizu onemogućio je zagrebački nastup trenutačno najboljim skakačicama te će Amerikanka Amy Acuff i Kazahstanka Marina Aitova Blanki biti najveća prijetnja. No, Blankina pobjeda ne bi trebala biti upitna kao i odliČni nastavak pobjeda na mitinzima i konstantni skokovi preko dva metra.
Ivana Brkljačić je ove sezone “eksplodirala” i niže osobne i hrvatske rekorde kao na tekućoj vrpci. Dijeli prvo mjesto na listama u kladivu ove sezone. Unatoč tome, svjetskoj rekorderki Lisjenko skromno je odala počast izjavivši da je najbolja na svijetu.
– Za koplje je bolja od nas ostalih. Nadam se da Tatjana Zagrebu može podariti svjetski rekord.
Znam da to može, a sve mi djevojke koje smo njena konkrencija to bismo voljele jer je ona zaista odliČna cura – rekla je Ivana dodavši da će se pobrinuti za odličan osobni nastup u Zagrebu.
Lisjenko je pohvalila konkurenciju koja će je motivirati budući da u kladivu nastupa sedam od trenutačno najboljih 10 bacačica svijeta. Nema sumnje, žensko će kladivo biti najbolja disciplina “Hanžeka” kao i svake godine.
Od mlade Danijele Grgić očekuje se također odličan plasman u utrci u kojoj će nastupiti osam izjednačenih konkurentica, kako je to najavio menadžer mitinga Harald Edletzberger. U tandemu s direktorom mitinga Draženom Kroupom Edletzberger je najavio najveća imena mitinga.
Sve ih je teško nabrojati, no Edletzberger se iskreno “ispričao” i za činjenicu da je Pariz Zagrebu oteo mnoge zvijezde:
– Ove godine su takve okolnosti, i u konkurenciji imamo uglavnom mladu nadolazeću “gardu” svjetske atletike. Većina onih koji su za vikend nastupili u Ateni stiže u Zagreb. No, rezultati i spektakl će zadovoljiti ljubitelje atletike.
Panamac Irving Saladino, trenutačno drugi na svjetskoj listi skakača u dalj, zalog je odličnog muškog dalja, a najveću će mu konkurenciju predstavljati Amerikanci Quinley i Pate
Predrag Žukina, Jutarnji list