Grand prix u Zagrebu! Završena sjajna večer atletike

ZAGREB – Nije kurtoazija, inozemni atletičari doista vole nastupiti u Zagrebu. Čuli smo to od Blanke Vlašić, a i uvjerili se sami razgovarajući s najvećim zvijezdama IAAF-ova Grand-prixa Kajsom Bergqvist, Dwightom Phillipsom i Kimom Collinsom.[:]
Ovaj put hrvatska atletika nije imala pobjednike na zagrebačkom Grand Prix mitingu kao nekih prijašnjih godina. No, nije loše ni jedno drugo i dva treća mjesta kao i nekoliko osobnih rekorda. Edis Elkasević osvojio je drugo mjesto u bacanju kugle s 20,17 metara. Treća je bila i diskašica Vera Begić, Slavko Petrović i Andrea Ivančević istrčali su osobne rekorde, a Milan Kotur postavio je novi juniorski rekord. Ivana Brkljačić bila je blizu 70 metara. Uz sjajno raspoložene Montebrun i Moreno nije mogla bolje od trećeg mjesta. A svojih posljednjih 200 metara otrčao je i Križevčanin Branko Zorko, prvi hrvatski atletičar koji je osvojio medalju na jednom velikom natjecanju.
Olimpijski pobjednik i svjetski prvak Amerikanac Dwight Phillips očekivano je slavio u skoku u dalj. Phillips je slavio sa skokom od 8.14 metara. Iako je ove godine već skočio 8.39 metara, Phillips to nije uspio ponoviti na “Hanžeku” i tako ugroziti rekord mitinga Jamajčanina Jamesa Beckforda (8.34).
“Zadovoljan sam pobjedom, ali ne i rezultatom. Nisam opravdao očekivanja i popravio rezultat iz Rima,” kazao je Amerikanac.
Šveđanka Kajsa Bergqvist pobjednica je u skoku uvis sa preskočena dva metra, što je drugi skok sezone uopće na svijetu, a malo joj je nedostajalo da preskoči i novi rekord mitinga – 2.02. Dvadesetdevetogodišnja Šveđanka je bila raspoložena, sve je visine preskakala iz prvog pokušaja, dok su njezine najbliže pratiteljice Bugarka Venelina Veneva i Ukrajinka Vita Palamar preskočile 1.95 i otpale na 1.98. “Ovaj stadion me uvijek inspirira, ali mi je nedostajala Blanka – sigurno bi više ljudi došlo gledati vis, a mene bi motivirala da bolje skačem. Pobijedila sam, ali sam malo ljuta na sebe, mogla sam do rekorda mitinga, a opet, ovog proljeća se uopće nisam nadala da ću biti tako dobra.