Više novca za više zvijezda

ZAGREB – Nagradni fond za atletski Grand Prix miting Zagreb 2005., u narodu poznatijem kao “Hanžekovićev memorijal”, s razlogom je povečao proračun na 3,600.000 kuna. Glavni zadatak je dovesti još kvalitetnije natjecatelje. Tako je povečanje objasnio Velimir Bašić, pomoćnik glavnog tajnika ZŠS-a, koji će za miting osigurati 2,2 milijuna kuna.
– Očekujemo kako će organizatori, u koje imamo puno povjerenje, povečati sportsku razinu mitinga. Zato smo i pristali na povećanje.
Sanirati stadion na Mladosti
Ostatak sredstava dolazi od IAAF-a, ugovora s televizijama i sponzorima za što se brine direktor mitinga Dražen Kroupa. Među glavnim zadacima njegovog tima u kojem je i izvršni direktor Željko Grabušić je sanirati stadion na Mladosti kako bi dobio nužan certifikat. Kako godišnje stazama prođe oko 40.000 atletičara, logično je da ima oštećenja.
– Za potpunu obnovu treba nam dva milijuna kuna, ali toliko sredstava nemamo. Najvažnije rupe pokrpat ćemo s 200 do 300 tisuča – naglasio je Kroupa.
Idealan termin mitinga
Termin 11. srpnja je, prema menadžeru mitinga Edletzbergeru, gotovo idealan. Izbjegla se blizina Mediteranskih igara, a “Hanžek” se nameće idealnim za popunu praznine između Rima (8. VII.) i Madrida (16. VII.). Imati dobar miting (i rezultatski i organizacijski) ove godine je posebno važno jer zbog nove kategorizacije mitinga koja slijedi najesen, IAAF će posebno ocjenjivati sve svoje mitinge. Postojat će samo Zlatna liga (ne zna se koliko mitinga) te Grand Prix (10 do 12 natjecanja). Ostali će imati kontinentalnipredznak. Zato bi ovogodišnje izdanje moglo biti prekretnica za budući status “Hanžeka”. No, uz pune tribine na “Mladosti” i dolazak atletskih zvijezda kao i prošle godine (poput svjetskog rekordera na visokim preponama Liu Xianga inajboljih kladivašica), budućnost može biti samo svjetla.
Miting će i ove godine izravno prenositi satelitska TV postaja Eurosport.