Hanžek ispunio očekivanja

Zagreb voli Blanku Vlašić i Blanka voli Zagreb i zagrebački IAAF Grand Prix. Mlada Splićanka je u utorak bila druga kao prošle godine, i ponovno je njezin dvoboj s dvostrukom svjetskom prvakinjom Hestrie Cloete[:] obilježio natjecanje. Blanka je opet kao i prošle godine napadala dva metra, ali je ovaj put triput rušila letvicu na toj visini, za razliku od Južnoafrikanke koja je izjednačila rekord mitinga iz drugog pokušaja. Do te magične visine došle su samo njih dvije, dok su ostale skakačice ispale na manjim visinama.
Hrvatski rekorder u skoku u dalj Siniša Ergotić vodio je nakon treće serije skokova s preskočenih 7.98, no na kraju je završio kao treći iza Bugarina Atanasova (8.01) i bahamskog skakača Moxeyja (8.00).
“Svjetsko prvenstvo u malom” – najavljivao je organizator žensko bacanje kladiva, jer je osigurao nastup četiri od deset bacačica s najboljim rezultatima sezone. Očekivano, hrvatska rekorderka Ivana Brkljačić u toj konkurenciji nije mogla do nekog mjesta na pobjedničkom postolju, već je zauzela peto mjesto s hicem 66.74, koji je bacila u prvom pokušaju. Pobijedila je Ruskinja Kuzenkova (71.91) u natjecanju koje je zadovoljilo jer je bačeno sedam hitaca preko granice od 70 metara. Mlada Kineskinja Zhang bila je srebrna, a aktualna olimpijska pobjednica Skolimowska brončana. Brkljačić je podbacila u daljinama, ali ne i plasmanom kao i druga hrvatska predstavnica Sanja Gavrilović, čijih je 63.09 bilo dovoljno za sedmo mjesto.
Trenutačno najbrži čovjek na svijetu na 110 metara s preponama Kinez Xiang Liu uzeo je 54. memorijalnu utrku Boris Hanžeković s istrčanih 13.25. Uvjerljivo je slavio ispred Latvijca Olijarsa i Bugarina Vidova. Jurica Grabušić bio je šesti ispred diskvalificiranih Duanea Rossa i Dos Santosa.
Kao i uvijek, i na svakom mitingu, posebnu pažnju plijene najkraće sprinterske discipline. ženskih 100 metara uzela je ganska trkačica Anim Vida (11.37), dok je kod muškaraca najbrži bio zagrebački miljenik Abdul Aziz Zakari. Na 400 metara s preponama svjetska prvakinja Jana Pittman istrčala je izvrsnih 54.15, treće vrijeme sezone, stotinku sporije od rekorda mitinga. Prvi put je došla u Zagreb, i odmah osvojila srca domaćih ljubitelja atletike, iako joj je to bio jedan od prvih nastupa ove sezone. Njenu prisutnost iskoristila je 18-o godišnja Nikolina Horvat i za stotinku
popravila nacionalni rekord koji sada iznosi 59.52.
Izjave atletičara:
Ivana Brkljačić:
– Toliko sam se palila na ovaj miting, a na kraju sam totalno razočarana. Uvjeti su bili fenomenalni, a uspjela sam baciti tako kratko, dok sam nedavno i po kiši uspjela baciti 69 metara. Bojim se da me ovo malo demoraliziralo prije OI, no to samo znači da ću sada još više morati raditi da bih u Ateni ostvarila dobar rezultat.
Blanka Vlašić:
– Subjektivno sam nezadovoljna, no objektivno moram biti zadovoljna ovim rezultatom. Evidentno je da mi forma nije kao lani kada sam preskočila 2 metra. Žao mi je što kao i prošle godine nisam zagrebačkoj publici priuštila gušt da opet preskočim 2 metra.
Liu Xiang:
– Na početku utrke osjećao sam se vrlo umorno zbog nekoliko ponovljenih startova. Prve tri prepone odradio sam odliËno, dok sam ostatak utrke odradio loše zbog umora.
Hestrie Cloete:
– Zadovoljna sam jer mi je ovo najbolji rezultat ove sezone. Četiri godine već skačem u Zagrebu, i uvijek preskačem 2 metra. Možda se malo umor osjetio na meni, jer sam tek u ponedjeljak u 9 navečer stigla u Zagreb iz Južne Afrike. Volim skakati u Zagrebu, ne znam jeli to zbog staze, ozračja ili Blanke. U rujnu ću odlučiti hoći li se prestati baviti atletikom ili nastaviti sa skakanjem. Ako produžim karijeru, opet ću doći u Zagreb. Dolazit ću ovdje dok god budem aktivna.