Obračun na fontanama: Walsh pobijedio sa 22.46 i izjednačio se s Crouserom

Još jedna spektakularna večer pokraj zagrebačkih fontana. Najzaslužniji za nju je Novozelanđanin Tom Walsh, peti puta pobjednik natjecanja bacanju kugle koje danas nosi ime Memorijal Ivana Ivančića.

S tih pet pobjeda Walsh se izjednačio s najboljim bacačem kugle svih vremena Ryanom Crouserom koji također ima pet pobjeda u Zagrebu. Walsh je briljirao sjajnom serijom u kojoj nije bilo hica ispod 21 metra, a pobjedničkih 22.46 vrijedilo bi, primjerice, srebra na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Budimpešti.

Inače, bio je to deveti Memorijal Ivana Ivančića, odnosno deseto natjecanja pokraj zagrebačkih fontana. Elita je bila na okupu, osam finalista sa posljednjeg SP-a, dva osvajača medalje, osam bacača koji su prebacili 22 metra u karijeri.

Čeh Jiry Stanek je prvi pogodio pravi hitac na 20.71, Filip Mihaljević bacio je 20.95, Walsh je potegao na 21.65, a Joe Kovacs je za početak bacio 21.07.

Foto: Antonio Bronić/BHM

Nakon solidne prve, odlična druga serija. Preko 21 metar u drugom pokušaju idu Stanek (21.09) i Mihaljević (21.14). Raspoloženi Tom Walsh diže prednost na 21.84, a sa 21.55 u drugoj seriji uključio se u borbu i srebrni iz Budimpešte, Talijan Leonardo Fabbri.  Kovacs se pomaknuo na 21.58.

U prvom pravom hicu Armin Sinačević ide na 21.21, što njegov najbolji rezultat sezone i priključuje se vrhu. Raspoloženi Mihaljević se diže na 21.36, a Walsh se sasvim približio liniji od 22 metra sa 21.93. Kovacs za kraj serije baca 21.67. Nakon prva tri pokušaja ispali su Zane Weir i Rajindra Campbell.

I Payton Otterdahl je otišao preko 21 metra u četvrtoj seriji – 21.21. A onda je Walsh lansirao kuglu na 22.46 metara!

U petoj seriji Mihaljević raste do 21.52, Kovacs se diže na 21.72, a u šestoj posljednjoj seriji Amerikanac Roger Steen posljednji prebacuje 21 metar – ide na 21.40, pa tako miting ima svih osam finalista s hicima preko 21 metra.

Rezime: 29 hitaca preko 21 metra, jedan pobjednički Toma Walsha preko 22, njegova peta pobjeda i njegov najbolji rezultat u Zagrebu do sada.

Foto: Antonio Bronić/BHM

„Jako sam zadovoljan bacanjem danas u ovoj sjajnoj atmosferi. Zagreb je i apsolutno moj najdraži miting. Očekivao sam puno od sebe, nakon što sam bio malo razočaran četvrtim mjestom na SP u Budimpešti gdje sam bacio 22.05. Ovo je moj najbolji doseg u Zagrebu s čime sam isto posebno zadovoljan i nadam se da dogodine s Cruserom nastavljam ovu utrku“, rekao je pobjednik devetog Ivančinog memorijala.

Filip Mihaljević baca i dalje na visokoj razini. U Budimpešti 21.57, a sada četvrti sa 21.52, što mu je najbolji doseg na Memorijalu Ivana Ivančića.

„Dobro je bilo, nakon malo umora i zasićenja, ali pred ovom publikom odmah se vratiš u život. Moglo je i malo bolje za postolje, ali sve u svemu mogu biti zadovoljan“, zaključio je najbolji hrvatski atletičar i aktualni prvak Europe.

Foto: Antonio Bronić/BHM