Spektakl na fontanama: Walsh lovi Crousera, a Kovacs svoju prvu pobjedu

U subotu od 19 sati održava se deveti bacački spektakl Memorijal Ivana Ivančića na Zagrebačkim fontanama. Deseto je to izdanje natjecanja na bacalištu pokraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice, no u prvoj godini održavanja nije se još tako zvalo.

Pet puta dosad pobjednik je bio Ryan Crouser, aktualni svjetski prvak i olimpijski pobjednik, ujedno i rekorder mitinga sa 22.84 metra, koji će ovaj puta izostati, pa nas čeka zanimljiva borba za pobjedu u sjajnoj konkurenciji. Osmorica od deset bacača na startnoj listi imaju osobne rekorde preko 22 metara, Joe Kovacs i preko 23, i sam taj podatak govori o kakvoj se koncentraciji kvalitete radi.

Nju predvodi četverostruki pobjednik ovog natjecanja Novozelanđanin Tom Walsh, uz njega dvostruki svjetski prvak Joe Kovacs i aktualna bronca sa Svjetskog prvenstva u Budimpešti, pa srebrni iz Budimpešte Talijan Leonardo Fabbri, naš europski prvak Filip Mihaljević, finalist SP-a u Budimpešti Amerikanac Payton Otterdahl

„Zadovoljan sam većinom svoje sezone, makar je biti četvrti na velikom natjecanju treći puta u nizu malo frustrirajuće. Spreman sam završiti sezonu dobrim bacanjima u Zagrebu. Svaki od nas je ovdje došao pobijediti, a Zagreb za mene ima poseban značaj, jer je prvi veliki miting na kojem sam pobijedio u svojoj profesionalnoj karijeri. Bilo bi lijepo izjednačiti se s Crouserom po broju pobjeda u subotu navečer“, kaže Tom Walsh koji se dio sezone pripremao u Hrvatskoj, u Medulinu:

„Filip i Marko su inzistirali na tome. Bilo je to odličnih dva tjedna, sve je bilo odlično. Možda ću to ponoviti i u pripremam za Olimpijske igre u Parizu iduće godine, ali prvo ću pitati Filipa hoće li mi to dopustiti.“

Foto: Renato Branđolica/BHM

Joe Kovacs u Zagrebu je poseban gost već godinama, ali još uvijek čeka svoju prvu pobjedu, makar je jedini u ovom društvu koji baca preko 23 metara.

„Ni meni ova sezona nije bila najbolja. Ja jesam osvojio broncu, ali to je samo još jedan uteg, jer većina smatra ako nisi osvojio zlato, nije se ni dogodilo. No, to je bila moja sedma velika medalja u nizu i vjerujem da ću tako nastaviti. Za sve nas je ovo priprema za Olimpijske igre, imamo još finale Dijamante lige. Zagreb je uvijek važan svima i svi mu se veselimo. Još uvijek čekam pobjedu u Zagrebu i vjerujem da će se to u subotu promijeniti. Jako je to čudno, jer svake godine kada odlazim odavde mislim da je to bila pobjeda, imam odlična sjećanja na Zagreb. Osim samog natjecanja tu je dobra janjetina, pa kebab, pa su se pojavili suflei… Uvijek uživamo u Zagrebu u svakom pogledu i zato možemo prirediti tako dobar show“, pojašnjava Kovac koji je lani bacio kuglu 23.23 metra.

„To saznanje je jako dobro i važno. Još sam u stanju to izvesti, ali je prošla godina bila tranzicijska za mene. Naš život se promijenio, kao i prioriteti, dobili smo blizance lani i dosta je toga drugačije. Ja jesam u dobroj formi, ali nisam imao stalnost kao prije. Već sam pobijedio na jednom mitingu, nadam se da će ovo biti drugi takav.“

Budimpešta je imala svoju posebnost, jer Kovacs ima mađarske korijene. Ali ima i dodatak:

„Bilo je cool biti u zemlji mojih predaka, imao sam podršku publike kao da sam njihov. Susreo sam se s rođacima, moj djed je rođen u Mađarskoj, ali u gradu u kojem su bili Hrvati i u kojem svi govore hrvatski. Dakle, ja se na neki način osjećam pola Mađar pola Hrvat. Lijepo mi je ovdje, gdje god da jesam.“

Foto: Renato Branđolica/BHM

Filip Mihaljević bit će naš veliki adut u subotu, odličan posljednjih sezona, dokazao je to i u finalu Svjetskog prvenstva u Budimpešti.

„Memorijal Ivana Ivančića je postao brand. Ovakvo društvo se može vidjeti samo na najvećim natjecanjima i u Dijamantnoj ligi. U takvom okruženju sve se zaboravlja i svi su spremni za najveće hice. Ova sezona za mene je bila OK, bacio sam normu za Pariz, ali nisam pogodio pravi hitac kakav sam mislio i želio u Budimpešti. To je ono što me tjera i nakon Budimpešte da budem visoko. Pokušat ću u ova dva mitinga do kraja popraviti taj detalj i ubaciti se u borbu za postolje kraj fontana.

Kuglaše je pozdravio Milan Pavelić, izaslanik gradonačelnika Zagreba, a menadžer Boris Hanžeković memorijala Alfons Juck zaključio je konferenciju za novinare s malo statistike.

„Deset bacača kugle na startnoj listi, osam finalista Svjetskog prvenstva, dvije medalje, sedam bacača preko 22, jedan preko 23 metra. Od šest finalista Dijamantne lige ovdje ih je pet. Mislim da to sve govori o spektaklu koji nas čeka. San mi je imati trojicu koji će prebaciti 22 metara ovdje“, zaključio je Juck.

Foto: Renato Branđolica/BHM