Ivanče nema već devet godina, ali njegovi su uspjesi vječni

Na današnji dan prije devet godina zauvijek nas je napustio Ivan Ivančić, legendarni bacač kugle i trofejni atletski trener.

Nitko kao on nije mogao prepoznati atletske talente na školskim igralištima ili dječjim natjecanjima. U njegovoj radionici kovana su europska, svjetska i olimpijska zlata te brojna odličja koja su njegovi puleni osvojili na brojnim natjecanjima diljem svijeta.

Ivanča ili Trendžo, kako smo ga od milja zvali, trenirao je i odgojio brojne vrhunske bacačice i bacače. Ivana Brkljačić, Edis Elkasević, Valentina Srša, Martin Marković, Marija Tolj i, dakako, najbolja hrvatska atletičarka svih vremena Sandra Perković samo su najpoznatiji od brojnih atletičara koji su pobjeđivali pod njegovim vodstvom.

Iza Trendže nisu ostali samo njegovi atletičari i njihovi vrhunski rezultati nego i Memorijal Ivana Ivančića, kako se od 2015. godine zove natjecanje najboljih svjetskih bacača kugle pokraj zagrebačkih fontana. Ivanče se sjetimo svaki put kad se u krugu pokraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice zarotiraju i kuglu bace Ryan Crouser, Joe Kovacs, Tom Walsh ili Filip Mihaljević.

Na natjecanju koje nosi Ivančino ime nastupaju i pobjeđuju samo najbolji svjetski kuglaši i tako će biti i ubuduće. Ljepši spomenik legendarnom treneru teško je i zamisliti…