Sandra Perković: Želim dati do znanja Valarie Allman da se vraćam na tron!

72. Memorijal Borisa Hanžekovića, atletski miting iz serije Continental Tour Gold, održat će se u Zagrebu 9., 10. i 11. rujna. Na ovom trodnevnom svjetskom atletskom spektaklu na tri lokacije hrvatska atletika imat će velike adute u aktualnim europskim prvacima iz Münchenu, Sandri Perković i Filipu Mihaljeviću.

Sandra je prva zvijezda mitinga, a to je potvrdila svojim šestim uzastopnim europskim zlatom u bacanju diska. Najavila je i svoj nastup na zagrebačkom mitingu.

„Naravno da uvijek ima rezerve za naš miting i finale Dijamantne lige. I ako se sve to poklopi dolazim na svoj najdraži miting Hanžekovićev memorijal uživati sa svima na kraju sezone“, kaže naša najbolja sportašica.

Konkurencija u bacanju diska će biti vrhunska.

„Uvijek su dolazile sve najbolje cure u svijetu. Nakon lanjskih Olimpijskih igara su se stvari u bacanju diska malo promijenile. Pudenz mi je najavila već u Münchenu što planira, a Allman želim dati do znanje da se vraćam na tron. Nećemo najaviti moju desetu pobjedu, ali hoćemo Mariju Tolj, našu odličnu diskašicu i da ćemo nas dvije iskoristiti domaći teren, koji je bio prednost za Pudenz u Münchenu i Allman u Eugeneu, za dva mjesta na pobjedničkom postolju“, rekla je Sandra Perković.

Sandra Perković, Valarie Allman bronca sa Svjetskog prvenstva i olimpijska pobjednica od lani iz Tokija, Kristin Pudenz srebro s Europskog prvenstva nakon velikog dvoboja sa Sandrom Perković i brončana s Europskog prvenstva Claudine Vita. Bit će to uistinu spektakularan događaj.

Spektakl će biti će i bacanje kugle jer dolaze zlato iz Eugenea Ryan Crouser, srebro Joe Kovacs, bronca Josh Awotunde, olimpijska bronca i bivši svjetski prvak Tom Walsh, europsko zlato naš Filip Mihaljević, te europsko srebro Armin Sinančević. Dakle, jače od ovoga ne može.

„Cijelu ovu godinu sam neslužbeno najbolji europski bacač kugle, a ovo zlato iz Münchena je to samo potvrdilo. Dosad se to nije događalo i to je kruna moje karijere i truda koji sam uložio u to sve. Sada sam tek postao svjestan te situacije, vratio sam se u rutinu i idem dalje“, kaže Filip Mihaljević.

Mihaljević je objasnio i zašto bacanje kugle pokraj zagrebačkih fontana, Memorijal Ivana Ivančića, ima takav ugled među najboljim svjetskim bacačima.

„Stvorio se brand zbog dobre organizacije u kojoj su bacači kugle u centru pozornosti. Uz to dolaze svi najbolji i jako je teško upasti na sam miting. To samo pokazuje kakav miting ima respekt kod bacača kugle. Bili su mitinzi i u Ostravi i u Mađarskoj, izuzetno jaki, ali tako nešto se nije događalo. Ovdje je kult da se baca jako daleko“, rekao je.

Našeg rekordera očekujemo u dobrom izdanju i 10. rujna pokraj fontana, gdje bi Filip mogao baciti i rekordna 22 metra.

„Malo me slavlje izbacilo iz ritma, no već u petak imam Dijamantnu ligu i ako budem spreman kao u Münchenu mogu dostići svoju razinu“, zaključio je Mihaljević.

TON_Sandra Perković i Filip Mihaljević_MP3

Dodat ćemo da će na mitingu na 3000 metara nastupiti i Thierry Ndikumwenayo iz Burundija koji ima najbolji rezultat na svijetu ove godine (7:25.93). Napast će rekord mitinga koji drži Kenijac Caleb Ndiku od 2013. godine (7:35.06), a u utrci ćemo vidjeti i našeg Dinu Bošnjaka.

Želja organizatora mitinga za svjetskim rekordom ispunila se lani u utrci na 2.000 metara za atletičarke, koji je sršila Francine Niyonsaba. Nešto slično se očekuje i ove godine.

„Svjetski rekord smo imali lani, svjetski rekord nije jeftin i zahvalni smo Hrvatskoj pošti koja je prepoznala kvalitetu i bit će sponzor svjetskog rekorda ako se on dogodi“, kaže projekt menadžer mitinga Natko Bošnjak.

Krešimir Domjančić, glasnogovornik Hrvatske pošte dodaje:

„Prošle godine smo oborili prvi svjetski rekord u povijesti Hanžekovićevog memorijala i sada želimo novi. Hrvatska pošta i usluga Paket24 time želi motivirati sve, a posebno natjecatelje u trkačkim disciplinama.“

Milan Pavelić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika i pomoćnik pročelnika Ureda za sport i mlade potvrdio je potporu grada.

„Prvo čestitke Sandri i Filipu za zlata iz Münchena. Grad Zagreb će ponovo biti domaćin velikog sportskog događanja i ja svima u ime grada želim najbolje rezultate i da se osjećaju dobro“, rekao je.

Natko Bošnjak ponovio je najbitnije:

„U petak 9. rujna ćemo imati Zagreb City Challenge na Trgu bana Jelačića s natjecanjem u skoku s motkom koje starta u 14 sati te troskokom i daljem koji kreću u 16 sati. U subotu je u Maksimiru od 10 sati Kid’s Day, pa utrka na 3 km te bacanje kugle na bacalištu pokraj Zagrebačkih fontana od 18 sati. Treći dan, u nedjelju 11. rujna je finale Erste Plava lige, pa miting na stadionu Mladosti na Savi od 17 sati.”

Ulaznice idu u prodaju od četvrtka, 25. kolovoza u 12 sati preko sustava ulaznice.hr, po cijeni za istok 50 kn, zapad 100 kn te VIP 300 kn.

Ana Hanžeković Krznarić, predsjednica AK Dinamo-Zrinjevac, organizatora mitinga, na kraju je podijelila poklone osvajačima odličja iz Münchena.