Sandra Perković: Ako se sve poklopi letjet će disk daleko

Na redu je 71. zvjezdani Memorijal Borisa Hanžekovića. Atletske zvijezde su u Zagrebu, za mnoge na posljednjem mitingu ove sezone, dobro raspoložene najavile spektakularnu večer.   

Trayvon Bromell, najbrži sprinter sezone, bez finala u Tokiju!?

– Danas je teško biti na visokoj razini, današnja atletika je u tom smislu crno – bijela. Dok je trčao Bolt znalo se da je on taj, da ga slijede američki sprinteri. Danas je to teško reći i to je najveća draž atletike. Ovo je moja prva sezona izvan SAD. Počeo sam 2016. i samo pokušavam biti konzistentan. Teško je bilo držati razinu i sada pokušavam to vratiti nakon Tokija, popraviti tehničke probleme koji su bili prisutni.

Rekord mitinga 9.85 Usain Bolt?

– Mislim da će rekord biti na kušnji, jer trčali smo to ove sezone. Ovakvi mitinzi su zabavni, jer nismo fokusirani isključivo na rezultat nego i na izvedbu, a to je dobro kada se želi napraviti nešto više. Staza je dobra, ali sve to nema veze ako ne trčiš dobro.

Velika konkurencija će mu biti treći sa svjetske rang liste sprintera Ronnie Baker.

Tko je najbrži na svijetu?

– To je po vremenu Bromell. Meni je drago da sam tu i što ćemo trčati i staviti tako točku na sezonu. Svi pokušavamo biti najbrži, ali to nije jednostavno, kaže Baker.

Hansle Parchment, aktualni olimpijski pobjednik na 110 metara prepone. Prvo sjećanje na Tokio i jednu nevjerojatnu priču.

– Da, promašio sam bus koji je išao na stadion, slušao sam glazbu, a kad sam primijetio da sam otišao krivi jedna gospođa mi je pomogla doći do taksija. Uspio sam nekako stići na polufinale, mislio sam da ću zakasniti.

U Zagrebu nije promašio autobus.

– U Zürichu nisam bio dobar, a sada se osjećam bolje i ne sumnjam u dobru utrku.

Amel Tuka, aktualni svjetski doprvak na 800 metara, stari prijatelj Zagreba uvijek rado viđen gost.

– Radimo svoj posao i drago mi je da sam prvi iz BiH koji je to uspio napraviti. 800 metara brzo prođe, nema kalkulacija, nema ostajanja nazad, jednostavno moraš biti maksimalan. 1:44.08 je rekord mitinga, po startnoj listi ne mislim da će biti jurnjave, jer poprilično smo umorni, ali nikad se zna tko može eksplodirati. Da nije Zagreb, vjerojatno bih ranije završio sezonu, no ovdje se uvijek rado vraćam.

 

Kirani James, bivši svjetski i olimpijski prvak na 400 metara, olimpijski pobjednik iz Londona, srebrni iz Rija i brončani iz Tokija. Traje devet godina visoko, to treba moći u sprintu…

– Tajna je puno predanosti poslu, treninga. Veselim se svakom finalu jednako. Medalje je teško osvajati, ja samo mogu dati sve od sebe u tom smislu. Prvi puta sam u Hrvatskoj, prvi dojam je da su ljudi prijateljski raspoloženi, a meni to znači puno. Rekord mitinga (44.94) nije nedodirljiv, ali to se ne može garantirati.

Ako bude i blizu bit će dobro.

Daniel Stahl, aktualni olimpijski i svjetski prvak u bacanju diska, pobjednik Dijamantne lige, zaštitni znak današnjeg bacanja diska.

– U Zagrebu je uvijek dobro, a nakon toga još jedan mali miting doma i onda pripreme za Europsko prvenstvo u Münchenu i Svjetsko prvenstvo u Eugeneu dogodine.

Što kaže na svjetski rekord 74,08?

– To mi je dugoročni cilj. Uvjeti moraju biti savršeni, vjetar pogotovo i publika koja te nosi. Daleko je taj cilj, ali možda jednog dana.

68,37 metara je rekord u Zagrebu, realnije zvuči?

– Moj cilj je dobro se zabaviti. Pokušat ćemo, naravno… Repriza OI u Tokiju, sjajna konkurencija, i nadam se da ću vikati i vrištati za ljude u Zagrebu i u Hrvatskoj – zaključio je Stahl u svom stilu.

Sandra Perković, dvostruka olimpijska i svjetska prvakinja u bacanju diska borit će se u utorak protiv Valarie Allman olimpijske pobjednice iz Tokija.

– Veselim se nastupu. Allman i ja? Bilo je uzbudljivo u zadnje vrijeme, a ja se nadam da ću iskoristiti prednost domaćeg terena.

Forma…

– Tempirali smo za OI, pokušavam sanirati ozljedu, ne ide lako, a kako sezona ide kraju sve je bolje, jer manje je opterećenje. Nisam u formi kao na Igrama u Tokiju, ali ako se sve poklopi letjet će disk daleko. Konkurencija je ta koja nas čini boljim, nije to samo Allman, već i  Kubanke i druge… Puno sam postigla za 12 godina. Tokio nije moje realno stanje, dogodio se peh. Ne, nije me naučio puno, samo me smirio i shvatila sam da je ljudski izgubiti i vratiti se iz poraza. Mnogi se nakon 12 godina uspjeha i jednog poraza ne bi vratili, a ja želim završiti sezonu sa smiješkom i pripremiti se za dalje.

Borit će se za desetu pobjedu na ZG mitingu?

– Dobra brojka, nastupila sam prvi puta 2006. Sjećam se da me 2015. pobijedila Amerikanka, ali išla sam dalje. I sad sam još uvijek tu – zaključila je Sandra.