Crouser želi dalje od rekordnih 22.74 metara

Na bacalištu pokraj zagrebačkih fontana i Nacionalne i sveučilišne knjižnice predstavljene su najveće zvijezde 7. Memorijala Ivana Ivančića, natjecanja u bacanju kugle koje se održava u sklopu 71. Boris Hanžeković memorijala.

Na konferenciji za novinare govorila su najbolja četvorica bacača kugle prema renkingu World Athleticsa – Ryan Crouser, Joe Kovacs, Tom Walsh i Filip Mihaljević

“U Zürichu nismo dobili punu pozornost, nisu nas prikazivali na televiziji, ni na velikom ekranu, međutim ovdje ćemo mi biti glavni i potrudit ćemo se da napravimo dobar show i zabavimo sebe i publiku. U dobroj sam formi i stvarno se nadam da ću skinuti dosadašnji loš dojam hrvatskih bacača. Nadam se hicu preko 21 metar, što će zadovoljiti mene, mog trenera, a nadam se i širu publiku. Konkurencija nikad nije bila bolja, nas četvorica smo prvi na rang-list, a i peti je u Zagrebu, to se jako rijetko viđa“, rekao je hrvatski rekorder Filip Mihaljević.

Tom Walsh, četverostruki pobjednik natjecanja kod fontana vratio se u Zagreb nakon dvije godine.

„Četiri puta sam pobijedio u Zagrebu, nadam se da će sutra biti peti put. Prošla je godina bila prva od 2014. da nisam bio u Zagrebu. Nedostajalo mi je ovo natjecanje kad sam ga gledao na televiziji, nedostajali su mi navijači, nedostajala mi je janjetina nakon mitinga, brbljanje s dečkima i prekrasno vrijeme koje provodimo u Zagrebu“, rekao je i dodao svoja očekivanja za sutrašnje natjecanje:

„Sunčano nebo, sjajna publika, dobra glazba i zabavni kuglaši koji viču i bacaju daleko.

Nisam siguran koliko daleko sutra mogu baciti, ovo je zadnje natjecanje sezone, bit će to bacanje kocke, pa ćemo vidjeti tko će dobiti koji broj. Ali, znam da sam još uvijek u dobroj formi i mogu baciti daleko. Ne doživljavam Ryana nepobjedivim. U nevjerojatnoj je formi, ali ima malo pukotina posljednjih tjedana, tako da Filip, Joe i ja moramo raditi na tome kako da iskoristimo te pukotine sutra navečer“

„Ova sezona je za mene bila dobra, ali ne i sjajna. No, sretan sam jer sam napravio napredak na treninzima i ulovio konstantu. Nadam se da ću sutra zadržati tu razinu i da ćemo svi napraviti dobar show, zato pozivam publiku da dođe i uživa s nama, jednako kao i sljedeći dan na stadion gdje je također uvijek dobra energija i natjecanje. Svi smo u dobroj formi, Ryan očito baca jako daleko, a vidio sam Filipa i Toma na treningu ovdje. Možda nam neće trebati ona linija od 23 metra, ali uvijek je dobro kad možemo raspravljati o tako dalekim hicima i novim rekordima“, rekao je aktualni svjetski prvak i olimpijski doprvak iz Tokija Joe Kovacs.

Ryan Crouser je ove godine s 23.37 metara postavio novi svjetski rekord, a u Tokiju je obranio olimpijsko zlato.

„Jako je puno hitaca potrebno, deseci tisuća kroz karijeru da bi se bacilo 23 metra. Čast mi je što sam ovdje i što ću sezonu završiti na jednom od svojih najdražih mitinga, na ovom fantastičnom bacalištu i pred sjajnim navijačima. Ova mi je godina bila posebna, postigao sam sve ciljeve koje sam si postavio i sretan sam što ću je završiti upravo na ovom mjestu“, kaže Crouser.

Prošle godine je Crouser u Zagrebu bacio 22.74, što je bio najbolji hitac na tlu Europe u posljednjih 30 godina. U međuvremenu je taj „rekord“ otišao u Lausanneu (22.81), no već sutra bi se ponovno mogao vratiti u Zagreb.

„Bit ću i više nego sretan ako vratim taj rekord u Zagreb. U Lausannei sam se osjećao dobro, ali na sljedeća dva mitinga sam bio malo nesiguran s tehnikom. Međutim, u subotu sam odradio odličan trening, radio sam na tim stvarima koje su me kočile i nadam se da u ponedjeljak mogu popraviti rekord mitinga“.

Najbolje svjetske kuglaše pozdravio je i Milan Čolić, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Natjecanje u bacanju kugla pokraj fontana ove se godine prvi puta izravno prenosi u više od 100 zemalja svijeta.

Ulaz na natjecanje koje počinje u ponedjeljak u 19 sati je slobodan, uz obavezno predočenje COVID potvrde ili negativnog COVID testa. Djeca do 12 godina ne moraju imati COVID potvrdu ni negativan test.