Belocian i Crittenden u borbi za pehar obitelji Hanžeković

Utrka na 110 metara s preponama, baš kao i cijeli zagrebački miting, nose ime Borisa Hanžekovića, najboljeg prijeratnog hrvatskog atletičara, koji je poginuo 1945. godine prilikom pokušaja bijega iz logora u Jasenovcu.

Svoj atletski vrhunac Boris Hanžeković doživio je na Balkanskim igrama u Beogradu 1938. godine. Imao je tada nepune 22 godine i uspio je u izravnom dvoboju na 110 metara s preponama pobijediti Grka Hristosa Mantikasa, finalista Olimpijskih igara u Berlinu 1936. i tada najboljeg atletičara Balkana.

Utrka na 110 metara s prepone nosi Hanžekovićevo ime od 1952. godine i drugog izdanja klupskog dvoboja Mladosti i Dinama koji je već 1957. prerastao u nacionalni, a 1962. i u međunarodni atletski miting. Prvi pobjednik utrke na 110 metara s preponama bio je dinamovac Petar Grgin, nakon čega je dva puta pobijedio atletičar Mladosti Ervin Srp.

Organizatori mitinga oduvijek su posebnu pozornost posvećivali utrci na 110 metara s preponama, pa su u Memorijalnoj utrci Boris Hanžeković do sada sedam puta pobjeđivali olimpijski pobjednici, a devet puta svjetski prvaci. Neki od najboljih svjetskih preponaša ni ove godine neće zaobići Zagreb.

Glavni suparnici u borbi za pehar obitelji Hanžeković bit će trećeplasirani s ovogodišnje svjetske ljestvice, Francuz Wilhem Belocian (13.18), te šesti s te ljestvice Amerikanac Freddie Crittenden (13.30). Na startnoj listi je i azijski doprvak, Yaqoub Mohamed Al Youha iz Kuvajta.

Jubilarni 70. Hanžekovićev memorijal, miting iz WA Continental Tour Gold kategorije, održat će se 15. rujna na stadionu Mladosti. (M. Šarec/Press)