Stroge epidemiološke mjere na 70. Hanžekovićevom memorijalu

Kako i sve ostalo, COVID 19 je napao i atletiku, ali 70. Hanžekovićev memorijal preživjet će u okolnostima koje će sasvim sigurno ući u povijest kao posebnost. Temelj cijele priče je oprez – svih za sve. Najmanje što se u ovom trenutku može učiniti da bi priča išla dalje.
U cilju sprječavanja širenja zaraze koronavirusom organizator je izradio stroga pravila za sve sudionike u organizaciji.
Pravilnik je izrađen na osnovu uputa World Athleticsa i hrvatskih nadležnih propisa. Zdravstvenu službu Memorijala predvodi dr. Marina Banović.
Iz brojnih uputa za sve tiskanih na 11 stranica pravilnika izdvojit ćemo:
– Maske nose svi svugdje osim sportaša na stazi, bacalištu ili skakalištu.
– Izrađeni su posebni protokoli za kretanje sportaša, trenera i službenih osoba.
– Sportaši koji dolaze u Zagreb moći će doći samo s testom, ne starijim od 48 sati, osim u iznimnim okolnostima.
– Nema službenih večera, druženja, broj gledatelja je minimalan, a na bacanju kugle pokraj gradskih fontana u ovom slučaju ih neće biti uopće.
– Neće biti mogući bliski kontakti sportaša s ostalim osobama na mitingu, izuzev zdravstvenih službi po potrebi. Jedino će oni uz doping kontrolu imati svoju prostoriju na stadionu. Ne stadionu nema svlačionica, ormarića i tuševa.
– U trkačkim disciplinama u kojima se koriste startni blokovi, blokovi će se dezinficirati, kao i prepone. U skoku u vis, između skokova se strunjaču i letvicu treba očistiti dezinfekcijskim sredstvom.
– VAŽNO ZA PUBLIKU: Ulaznice će biti u prodaji u ograničenom broju s obzirom na epidemiološke okolnosti. Prilikom preuzimanja ulaznica gledateljima će biti dodijeljen obrazac u koji je potrebno upisati tražene osobne podatke, te će ga predati prilikom ulaska na stadion. Cilj prikupljanja podataka je jasna evidencija osoba koje su boravile na stadionu u skladu s epidemiološkom situacijom koja to zahtijeva. Bez suglasnosti i predaje obrasca, ulazak na stadion neće biti moguć.
– VAŽNO ZA MEDIJE: Broj novinara bit će ograničen, zbog novonastalih okolnosti. Strani novinari i fotoreporteri moći će doći samo uz test na COVID 19, ne stariji od 48 sati. Medijski centar bit će samo na tribini. Svi novinari dobit će detaljan vodič o ponašanju u posebnim okolnostima. Konferencija za medije nakon natjecanja nema, a izjave najboljih sudionika mitinga novinari će pratiti putem video linka. Na terenu će moći biti najviše 12 fotoreportera. Također, kao i svi ostali bez obzira na to što su na otvorenom prostoru obvezni su nositi maske.
– Svi predstavnici medija obvezni su akreditirati se putem online obrasca do 5. rujna, a obavijest o odobrenim akreditacijama mediji će dobiti najkasnije do 12.rujna. Treba naglasiti da će broj novinara biti ograničen. Preuzimanje akreditacija organizirat će se na otvorenom prostoru na stadionu Mladost dan uoči održavanja memorijala 14. rujna u 10 sati. Službena konferencija za medije održat će se na otvorenom prostoru uz ograničen broj predstavnika dan uoči mitinga 14. rujna u 10 sati.