Powell 9.96 na 100, Gulijev 19.88 na 200 metara!

Tri nova rekorda mitinga vidjeli smo na 65. Hanžekovićevom memorijalu, još jednom sjajnom izdanju najstarije sportske priredbe u Hrvatskoj.

Pred punim tribinama stadiona Mladosti rekordnu seriju je otvorila svjetska doprvakinja u skoku s motkom Fabiana Murer, popravivši s 4.50 metra 14 godina star rekord mitinga u ovoj disciplini. Slijedila je već očekivana eksplozija olimpijske pobjednice Sandre Perković koja je dosadašnji rekord Gie Lewis-Smallwood (66.29 metara) najprije popravila u trećoj (69.77), a zatim i u šestoj seriji kada je njezin disk odletio do 69.88.

Drugo mjesto je osvojila Njemica Julia Fischer s rezultatom 63.16, a treća je bila njezina sunarodnjakinja i brončana sa Svjetskog prvenstva u Pekingu Nadine Müller (61.85).

Na samom kraju dobili smo i novi rekord mitinga na 200 metara. Ramil Gulijev istračao je sjajnih 19.88 i tako srušio 12 godina star rekord olimpijskog pobjednika iz Atene, Shawna Crawforda (20.10).

„Mene to i nije toliko iznenadilo jer sam već na Svjetskom prvenstvu bio spreman na ovaj rezultat. Tamo mi se nije baš sve poklopilo, ali ovdje je. U sjajnoj atmosferi uhvatio sam dobar ritam i konačno se spustio ispod 20 sekundi. To nije kraj, već sljedeće sezone želim trčati brže. Da, i na Olimpijskim igrama u Riu“, rekao je Gulijev.

Pravu senzaciju napravila je na 100 metara prepone naša Andrea Ivančević. U iznimno jakoj konkurenciji zauzela je treće mjesto (12.97), ostavivši iza sebe srebrnu (Cindy Roleder) i brončanu (Alina Talaj) sa Svjetskog prvenstva u Pekingu. Pobijedila je, također iznenađujuće, Norvežanka Isabelle Pedersen s 12.86.

„I meni to djeluje pomalo nestvarno, no eto dogodilo se: bila sam treća na Hanžekovićevom memorijalu, u utrci koja je po sastavu sličila finalu svjetskog prvenstva! Napadala sam hrvatski rekord, ali nisam uspjela. Međutim iza sebe sam ostavila djevojke koje imaju niz sjajnih rezultata i medalja. Presretna sam i nadam se da ću u ovakvom ritmu nastaviti i sljedeće sezone“, rekla je nova sjajna zvijezda hrvatske atletike.

Sergej Šubenkov pobjednik je Memorijalne utrke Boris Hanžeković na 110 metara s preponama na atletskom mitingu IAAF World Challenge Zagreb 2015.

Svjetski prvak iz Pekinga ponovio je prošlogodišnji uspjeh iz Zagreb, a ove godine slavio je u vremenu 13.11 sekundi, ispred Francuza Pascala Martinota Lagardea (13.50) i Jamajčanina Andrewa Rileya (13.52). Kao i u Pekingu i na mitingu Dijamantne lige u Zürichu, Rus je opet daleko iza sebe ostavio sve konkurente.

Svjetska prvakinja u skoku u vis Marija Kučina i u Zagrebu je preskočila dva metra, a drugo mjesto je sa 191 cm zauzela Ana Šimić. Prvo mjesto u skoku u dalj osvojio je svjetski doprvak Fabrice Lapierre sa skokom 8.29.

Gledatelje na Savi posebice je razveselio Asafa Powell, koji je otrčao odlično i pobijedio na 100 metara s 9.96:

„Za dobru ovu utrku nije toliko zaslužan jednotjedni trening na Mladosti koliko vaša odlična hrana. Tajna je u hrani“, još jednom je naglasio popularni jamajčanski sprinter.

U utrci na 3.000 metara pobijedila je Etiopljanka Axumawit s osobnim rekordom 8:51,82. Hrvatska atletičarka Matea Parlov je bila deseta, no sa 9:08.49 postavila je novi hrvatski rekord. Parlov je za više od tri sekunde oborila dosadašnji nacionalni rekord Lise Christine Nemec koja je u ožujku u Puli trčala 9:12:10.