Tero Pitkämäki: Rekorder dolazi po novi rekord

Nakon što je prošle godine sa 86.36 postavio novi rekord Hanžekovićevog memorijala u bacanju koplja, Tero Pitkämäki dolazi u Zagreb i ove godine. S ovogodišnjih 86.63 Finac najavljuje da bi taj rekord u utorak mogao još malo popraviti. Možda će to i morati napraviti želi li na Savi pobijediti odličnog Nijemca Thomasa Rohlera, koji je u četvrtak u Zürichu bacio 87.63!

Pitkämäki je rođen 19. prosinca 1982., svjetski je prvak iz Osake 2007. i srebrni s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Moskvi. U kolekciji medalja ima još i olimpijsku broncu iz Pekinga 2008. te srebro (2006.) i bronce (2010. i 2014.) s europskih prvenstva. Osobni rekord mu je 91.53. U godini u kojoj je osvojio svjetski naslov bio je proglašen najboljim atletičarom Europe te najboljim sportašem Finske, ispred vozača formule 1 Kimija Räikkönena.

Najbizarnija i najstresnija epizoda iz njegove karijere je, pak, ona od petka 13. srpnja te za njega slavne 2007. godine. Na mitingu Dijamantne lige u Rimu koplje mu je poletjelo previše ulijevo, prema zaletištu za skok u dalj, i pogodilo u leđa francuskog daljaša Salima Sdirija. Sdiri je završio u bolnici s ozljedama, srećom, neopasnima po život, a Pitkämäki – u šoku.
„Prava je sreća što je Salim to preživio. I moram zahvaliti svim bogovima na tome!“, govorio je tada vrlo potreseni Finac.