Sergej Šubenkov: Odvjetnik na preponama

Preponaš Sergej Šubenkov trenutačno je jedina sprinterska zvijezda atletske velesile Rusije. Dvostruki je europski prvak na 110 metara prepone (Helsinki 2012. i Zürich 2014.) i osvajač brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Moskvi 2013. Ima i europsko dvoransko zlato na 60 metara prepone iz Göteborga prošle godine.

„Na preponama je situacija u Rusiji puno bolja nego u ‘čistom’ sprintu. U mojoj disciplini ruski atletičari stalno nastupaju na Olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima pa mi je lakše kad znam da sam dio tradicije“, kaže Šubenkov koji je u olimpijskoj 2012. osobni rekord spustio s 13.46 na 13.09, što je i aktualni rekord Rusije.

„Četiri godine sam studirao pravo i to nije bila samo formalnost jer sam svaki dan išao na predavanja, osim kad bih bio u trening kampu uoči velikih natjecanja. Sada ima diplomu i puno više vremena za trening, a trener je napravio i brojne promjene u mojoj psihičkoj i tehničkoj pripremi. Zato moji rezultati stalno napreduju“, pojasnio je dvostruki europski prvak.

No, Šubenkov je i dokaz da na stazi ipak trče živi ljudi, a ne rezultati. Da nije tako ne bi nedavno u Zürichu obranio naslov pokraj, primjerice, Francuze Pascala Martinot-Lagardea koji trenutačno ima drugi rezultat na svijetu – 12.95. U europskom finalu je, međutim, bio daleko iza Šubenkova.

Sergej Šubenkov je, inače, rođen u sibirskom gradu Barnaulu (4. listopada 1990.), u kojem je rođena i poznata skakačica u dalj Tatjana Kotova, ali i Sergejeva majka Natalija Šubenkova, nekad rekorderka Sovjetskog Saveza u sedmoboju…