Cantwell: Ovdje mi je drugi dom

Iako je do Hanžekovićevog memorijala još gotovo tri mjeseca, Christian Cantwell već je u Zagrebu. Rekorder Hanžeka, bivši svjetski prvak i olimpijski doprvak u bacanju kugle odrađuje, naime, petodnevni trening s najboljim hrvatskim kuglašem Nedžadom Mulabegovićem.

Ovdje je moj prijatelj Nedžad i tu mi je, na neki način, moj drugi dom. Na treningu je poprilično obiteljska atmosfera, međusobno se bodrimo i usput se dobro zabavljamo. Što mu govorim na treningu? ‘Bacaj dalje, dalje bacaj!’, što drugo. Doći ću opet nekoliko dana prije Hanžeka pa ćemo skoknuti na nekoliko dana do mora, kaže Cantwell.

Natjecanje u bacanju kugle je na zagrebačkom mitingu uvijek odlično, čak i senzacionalno. Vaš rekord mitinga je ‘strašnih’ 22.22 metara. U čemu je tajna?

Nemam pojma, možda pogrešno mjere, ha, ha, ha… Zaozbiljno, nisu tu samo moji hici preko 22 metra, i ostali u Zagrebu bacaju 21.70, 21.80… Uvijek dođemo nekoliko dana ranije, opustimo se zabavimo i pojedemo 10 kilograma janjetine. Ozračje na stadionu je uvijek jako dobro, meni to dosta znači. I ono najvažnije, uvijek hoćeš pobijediti, a konkurencija je ovdje uvijek iznimno jaka. Ne znam, svi me ovdje već dobro poznaju, od aerodroma nadalje i stvarno se dobro osjećam.

Dolazite, dakako, i ove godine? Kakva su očekivanja u sezoni bez velikih svjetskih natjecanja?

Naravno da ću 2. rujna bacati na Hanžeku! To što nema Olimpijskih igara i svjetskog prvenstva čini sezonu malo opuštenijom jer nema onih naših američkih trialsa, odnosno teških kvalifikacija. Iako, ja volim velika natjecanja i žao mi je kad ih nema. Sve drugo je isto. Štoviše, nakon što sam se godinu i pol mučio s ozljedama ove godine planiram popraviti svoj osobni rekord (22.54 op.a.)!

Nadamo se i rekord Hanžeka?

Da, tako nešto planiram.

Pratite li, osim vašeg prijatelja Mulabegovića, i ostale hrvatske bacače?

Naravno, baš sam nedavno u Americi gledao vašeg drugog kuglaša Stipu Žunića. Zapravo, gledao sam ga već i prije pa vidim koliko je napredovao i postao puno brži u izbačaju. Uopće nije upitno da će uskoro prebaciti 21 metar. Ali 21 metar će sigurno baciti i Nedžad!