Blanka: „Hanžek“ je označio sve moje važne iskorake

Odlična atmosfera vladala je na posljednoj konfenrenciji za novinare dan uoči atletskog mitinga IAAF World Challenge Zagreb 2010.
Nakon uvodnih riječi predjednice Organizacijskog odbora mitinga Jelene Pavičić-Vukićević, dopredsjednika OO-a Ivice Lovrića i menadžera mitinga Daniela Wessfeldta novinari okupljeni u hotelu Four Points by Sheraton Panorama čuli su razmišljanja niza međunarodnih atletskih zvijezda koji će u srijedu od 17 sati nastupati u Športskom Parku Mladost.
Dvostruka svjetska prvakinja u skoku u vis Blanka Vlašić:
– Za sve ljubitelje u Hrvatskoj je ovo poseban tjedan, ali za mene je još posebniji. Na „Hanžeku“ je sam po sebi spektakularan, označio je sve moje važne iskorake u karijeri u posljednjih deset godina. Split je, pak, ostvarenje sna. Prošlogodišnjih 208 cm je teško nadmašiti i neću se time opterećivati. Najvažnije je pobijediti. Vidjet ću kako će se razvijati situacija nakon što preskočima dva metra. Sve ovisi o trenuku. Kao što sam prošli put odlučila ići na 208 umjesto na 210, tako ću i sutra odlučiti u trenutku, na licu mjesta.
Europska prvakinja i druga na svjetskoj listi diskašica Sandra Perković:
– Iznimna čast mi je nastupiti pred svojom publikom. Prije pet dana bacila sam državni rekord, 66,93 metra, što znači da sam u dobroj formi i nadam se da ću to sutra pokazati. Ne sumnjam u odličnu atmosferu na stadionu na Mladosti i ako će se dobro osjećati, uz malo sreće, mislim da bih mogla prebaciti 67 metara.
Dwight Phillips, skok u dalj:
– Prvi put sam ovdje došao nakon što sam drugi put postao svjetski prvak i oduševila je atmosfera. Publika je fantasična i rekao sam sebi da ću pokušati doći svaki put kada me pozovete. Sutra želim poboljšati svoj najbolji rezultat sezon. Daljina od 8,46 m nije najbolja, ali sam sretan jer sam pobjeđivao ove godine. Trenutno sam drugi na ljestvici, a ja ne volim biti drugi niti na papiru.
S Tysonom Gayem i Nestom Carterom Zagreb će imati dvojicu najbržih ljudi i najbržu utrku na svijetu. Jamajčanin je govorio o svom ovogodišnjem napretku.
– Samo sam se fokusirao na ono što sam trebao raditi. Slušao sam trenera, radio ispravno tehniku, izbacio ramena naprijed i vrijeme (9.78, nap. a.) je došlo s time. Što se tiče toga da sam u istoj utrci s Tysonom, mogu vam reći da se neću usredotočiti na susjedne staze nego samo na vlastitu.
Lolo Jones je dvostruka svjetska prvakinja:
– Očekivala sam da ću biti umornija na kraju sezone, ali dobro se osjećam i nadam se dobroj utrci. Imala sam tehničkih problema, ali sada je sve u redu. Uzbuđena sam i jedva čekam sljedeće godine. Moja staza je olimpijska, a svi znaju što mi se dogodilo prije dvije godine. U Atenu se nisam uspjela kvalificirati, u Peking sam došla kao broj jedan i iz onog finala sam puno naučila. Sve se događa s razlogom i ne bih mijenjala svoju karijeru. Jako sam motivirana za London i očekujem da bi moj olimpijski put mogao imati bajkoviti završetak.

Bacači kugle Christian Cantwell i Reese Hoffa upriličili su mali show i dobro su se zabavljali odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara. Počelo je s pitanjem tko će pobijediti. Cantwell je bolji ove sezone, Hoffa je pobijedio u finalu Dijamantne lige u Bruxellesu.
RH: Naravno ja. Ma šalim se. Neka se dobro zabavimo i neka pobijedi bolji.
CC: Ne bi bilo pošteno uspoređivati naše sezone. Reese će pobijedti samo ako bude imao sretan hitac. Dakle, sretno Hoffa.
* O napadu na rekord mitinga od 22,16 metara:
RH: Ovo nije bila najbolja godina uz mene i morat ću se jako potruditi.
CC: Na tri mitinga sam bacio dalje i cilj mi je prebaciti taj rezultat.
* Pitanje je postavio i trener Sandre Perković, bivši bacač kugle Ivan Ivančić. Zanimalo ga je planiraju li napade na svjetski rekord Randyja Barnesa od 23,12 metara.
CC: Prije dvije godine sam krenuo tim putem. Ove godine sam bio blizu, ali nisam imao dovoljno sreće. Postoji razlog zašto je svjetski rekord u ovoj disciplini star 20 godina. Teško je nadmašiti taj rezultat, možda će prije pasti dvoranski rekord koji je kraći (22,66 nap. a.). No zasad sve ide prema planu i sljedeća godina bi mogla biti ta. Osjetio da sam na tragu.
RH: Ne planiram srušiti svjetski rekord