Tyson Gay: Veselim se utrci u Zagrebu


Tyson Gay bio je zvijezda konferencije za novinare dva dana uoči atletskog mtiinga IAAF World Challenge Zagreb 2010. koji će se 1. rujna održati u Športskom parku Mladost.
Prije nego što je s hrvatskom javnošću podijelio razmišljanja uoči jedne od najbržih utrka ove sezone na 100 metara, američki rekorder primio je poseban dar od gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića:
– Kao mali znak pažnje poklanjamo zlatnik s likom Majke Božje od Kamenitih vrata. Neka te podsjeti da si bio u gradu koji voli atletiku,  a darujemo ti i Šestinski kišobran.  Veselim se novom najboljem svjetskom rezultatu u utrci Gaya i Cartera, Blanka će se ponovno vinuti iznad dva metra i daj Bog da Sandra bude na razini svog rekorda ako i ne prebaci tih 66,93 metra.
Dopredsjednik Hrvatskog atletskog saveza je gradonačelniku Bandiću poklonio plaketu u ime Organizacijskog odbora mitinga.
– Nadam se da će vas podsjećati na najbolji mitinga ikada održan u gradu Zagrebu. Hvala vam jer bez vaše pomoći ne bi uspjeli organizirati ovakav miting.
Tyson Gay se prvo zahvalio hrvatskoj javnosti koja ga u stopu prati otkako je došao u Zagreb.
– Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju i što me podržavate. Osjećam se dobro i želim u dobrim uvjetima, rame uz rame s Carterom, otrčati jako dobru utrku. Očekujem jednu od najuzbudljivijih utrka ove sezone jer ćemo nas dvojica odraditi ono što se tijekom sezone očekivalo s Boltom, Powellom i sa mnom.
Novinari su ga podsjetili da je po dolasku u Zagreb najavio napad na osobni rekord.
– Mislim da je vrlo moguće da ću trčati brže od 9.69 sekundi ako će biti dobri uvjeti. Bit će to jako izjednačena i jako brza trka.
Ponudio je i objašnjenje svojih odličnih ovogodišnjih rezultata u koje spada i pobjeda potiv Bolta.
– Ove sezone nema pritiska i ostao sam dovoljno opušten. Osim toga brinuo sam se o svom tijelu, ponašao pametno i radio dosta na startu. Definitivno želim biti sto posto spreman za Svjetsko prvenstvo sljedeće godine. Ako ću još raditi na startu, ako ću ostati konstantan možda ću moći oduzeti Boltu njegovu titulu.
Najveća međunarodna zvijezda mitinga puna je lijepih riječi za zvijezde hrvatske atletike.
– Znam i Blanku i Sandru. Blanka i ja smo imali zajedničko snimanje u SAD-u i osobno sam ju upoznao. Dosta smo se šalili, baš je „kool“.
Svijet atletike posljednjih dana uzdrmao je David Rudisha koji je u kratkom razdoblju dvaput srušio 13 godina stari svjetski rekord na 800 metara.
– Radi se o velikoj stvari jer nitko nije očekivao da će se taj rekord biti srušen tako brzo. To su posebni trenucui koji su i meni dodatna motivacija da se na takav način jednog dana upišem u povijest.