U Zagrebu osam svjetskih prvaka iz Berlina!

Točno tjedan dana uoči IAAF Grand Prix mitinga Zagreb 2009 održana je još jedna konferencija za novinare na kojoj su iznesene najnovije informacije vezane uz najveću jednodnevnu atletsku priredbu u Hrvatskoj.
Nakon uvodnih riječi i čestitki hrvatskim atletičarima na uspješnom nastupu na Svjetskom prvenstvu u Berlinu, koje su iznijele Đurđa Fočić-Šourek i Gordana Pokrajčić ispred Grada Zagreba, te Velimir Bašić, glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza, najvažnije je novosti priopćila direktorica mitinga Ivana Brkljačić.
– Umjesto Dayrona Roblesa, olimpijskog pobjednika i svjetskog rekordera na 110 metara prepone, koji se ozlijedio u Berlinu, uspjeli smo dogovoriti dolazak Veronice Campbell-Brown, aktualne olimpijske pobjednice na 200 metara. Naravno, najvažniji su nam nastupi hrvatskih atletičara koje će predvoditi svjetska prvakinja Blanka Vlašić, te finalisti SP-a Andras Haklits i Sandra Perković. Bit će tu i Richard Thompson, osvajač olimpijskog srebra na 100 m, olimpijski i svjetski prvak u bacanju kladiva Primož Kozmus, svjetski prvak u bacanju kugle Christian Cantwell, olimpijski pobjednik u istoj disciplini Tomasz Majewski i još mnogi drugi – naglasila je Brkljačić i iznijela doista impresivne brojke:
– Na stadionu Mladosti naći će se osvajači osam zlatnih, osam srebrnih i pet brončanih medalja sa Svjetskog prvenstva u Berlinu, te oko 20 osvajača olimpijskih medalja iz Pekinga.
Uz spomenute Blanku, Kozmusa i Cantwella, od novih svjetskih prvaka zagrebački će gosti biti i Michael Frater i Steve Mullings (4x100m), te Ryan Brathwaite (110 m prepone), Melaine Walker (400 m prepone) i Yargelis Savigne (troskok).
Osim glavnog događaja, koji će se u Športskom parku Mladosti održati 31. kolovoza s početkom u 17.30 sati, dva dana ranije dogodit će se i zanimljiva najava mitinga.
– Na Trgu bana Jelačića će se 29. kolovoza u 10 sati održati atletska priredba koja će početi natjecanjem ponajboljih svjetskih juniora u bacanju kugle. Potom će se u istoj disciplini okušati i poznate osobe iz javnog života, a bit će organizirana i atletska igraonica za djecu koju očekuju i brojne nagrade. Očekujem da će izravno iz zračne luke stići i nekoliko zvijezda mitinga koje će pozdraviti okupljene građane – kazala je Brkljačić.
Direktorica mitinga je posljednjih dana bila i u Berlinu iz kojeg je donijela zanimljive novosti vezane uz budućnost popularnog Hanžeka.
– Za budućnost mitinga je najvažnije da će biti dio IAAF World Challenge serije, u skupini mitinga ispod Dijamantne lige. Vjerujem da u daljoj budućnosti imamo mogućnosti i perspektivu biti i dio Dijamantne lige jer imamo dobar miting, ali ne i kapacitet stadiona. Na ovogodišnjem će mitingu biti i gosti iz IAAF-a, tako da će odmah nakon natjecanja uslijediti razgovori o budućnosti mitinga – dodala je Brkljačić.
A upravo je novosti o stadionu Mladosti iznijela direktorica Podružnice Zagrebačkog holdinga za upravljanje sportsko-rekreacijskim objektima, Gordana Pokrajčić.
– Uskoro ćemo raspisati natječaj za izradu idejnog rješenja rekonstrukcije cijelog Športskog parka Mladosti. Vjerujem da ćemo iduće godine imati pravi atletski stadion kakav Zagreb zaslužuje.
Dodajmo i kako su ulaznice za ovogodišnji miting besplatne, a mogu se podići na blagajni bazena Športskog parka Mladosti, radnim danom od 12 do 19 sati, a vikendom od 10 do 19 sati.