Još dvoje gostiju „Hanžeka“ postali svjetski prvaci

Nakon trećeg dana Svjetskog atletskog prvenstva u Berlinu, „Hanžek“ se može pohvaliti da će 31. kolovoza u Zagrebu nastupiti najmanje troje aktualnih prvaka.
IAAF Grand Prix Zagreb 2009 nakon kuglaša Christiana Cantwella, na listi prijava ima i svjetskog prvaka u bacanju kladiva Primoža Kozmusa i najbolju troskokašisu Yargelis Savigne.
Slovenac Primož Kozmus zbog kojeg će u Zagreb stići brojni navijači iz obližnjih Brežica jedini je u finalu bacanja kladiva prebacio granicu od 80 metara. Pobjednički hitac aktualnog olimpijskog prvaka iznosio je 80,84 metra.
– Bacao sam jako dobro i sretan sam što me moje tijelo nije izdalo na Svjetskom prvenstvu. Bilo je to malčice neobično natjecanje. Ne znam što se događalo. Svi su bili tako nervozni i nisu dobro bacali. Očekivao sam bolje hice Parsa, ali ovo nije bio njegov dan, izjavio je najbolji kladivaš današnjice i redovan gost Zagreba Primož Kozmus.
Mađar Krisztian Pars, vlasnik najduljeg hica na svijetu ove godine, ostao je bez medalje. No, priliku za iskupljenje imat će u Zagrebu gdje će, kao rekorder mitinga i prošlogodišnji pobjednik, tražiti priliku za uzvrat Primožu Kozmusu.
Odlično izdanje imao je i hrvatski rekorder Andras Haklits koji je zauzimanjem sedmog mjesta ostvario najbolji rezultat u povijesti hrvatske muške atletike na svjetskim prvenstvima.
Kubanska troskokašica Yargelis Savigne obranila je naslov svjetske prvakinje osvojen prije dvije godine u Osaki. U Berlinu nije imala prave suparnice, jedina se približila granici od 15 metara. Preskočila je 14,95 metara.
– Pobjedu želim posvetiti mojoj obitelji, baki koja je nedavno preminula te narodu Kube, Guantanama i Pinar del Rija. Na početku mi je nedostajalo koordinacije jer sam bila jako nervozna, ali sam si rekla da moram ostati fokusirana. Ovaj put nije bilo važno preskočiti 15 metara nego samo pobijediti, kazala je svjetska prvakinja u troskoku.
No, to nije sve. Odlično izdanje imala je još jedna gošča „Hanžeka“. Njezina sunarodnjakinja Mabel Gay ostvarila je najbolji rezultat sezone skočivši 14,61 metar te je osvojila srebrnu medalju.