Svi u Zagreb: Demus, Lebedeva, Savigne, Hoffa, Cantwell, Čičerova…

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak 10. kolovoza organizatori atletskog IAAF Grand Prix mitinga Zagreb 2009 predstavili su neka od najvećih imena svjetske atletike koji će u ponedjeljak 31. kolovoza nastupiti na Športskom parku Mladosti.
Nakon uvodnih riječii pozdrava koje su i ime organizatori iznijeli predsjednik Organizacijskog odbora Tomislav Šepec i direktorica mitinga Ivana Brkljačić, najzanimljivije informacije iznio je novi menadžer mitinga Daniel Wessfeldt.
– Prvo bih vam htio reći da je Zagreb vrlo popularan kod atletičara i mnogi se sami raspituju oko mogućeg nastupa na ovom mitingu. Imat ćemo 16 disciplina, od toga sedam muških i devet ženskih. Posljednje promjene su 400 metara s preponama za atletičare umjesto čistih 400 metara te najvjerojatnije utrka na 3000 metara za atletičarke umjesto sprinta na 200 metara.
Nakon uvodnih novosti Wessfeldt je predstavio zvijezde u nekoliko disciplina.
– Za Zagreb je uvijek važna utrka na 110 metara s preponama, a sigurno vam godi informacija da se svjetski rekorder i olimpijski prvak Dayron Robles sam javio i pitao može li nastupiti i na ovogodišnjem mitingu. Glavni konkurent bit će mu Amerikanac David Oliver, brončani s Olimpijskih igara u Pekingu i u ovome trenutku drugi na svijetu sa 13.09 sekundi. Zbog ozljede nije trčao na američkim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i zato će imati iznimnu želju da na ostalim natjecanjima dokaže da pripada svjetskom vrhu. U ženskoj utrci na visokim preponama vraća nam se olimpijska prvakinja Dawn Harper, a konkurencija će joj biti Lolo Jones, najbrža na svijetu ove godine sa 12.47, zatim Lacena Golding-Clarke i Anay Tejeda.
I utrke na niskim preponama bit će iznimno zanimljiva. Posebna poslastica očekuje se u ženskoj konkurenciji.
– Prije desetak dana Lashinda Demus je u Monaku istrčala 52.63 sekunde i pokazala da bi u skoro vrijeme mogla srušiti svjetski rekord Julije Pečonkine (52.34), a mi se nadamo da bi se to moglo dogoditi baš u Zagrebu. Za nju, a i za sve ostale, pripremili smo i bonus za novi svjetski rekord. Zagreb će joj biti prva i jedna od rijetkih utrka nakon Berlina i vjerujemo da bi baš ovdje mogla realizirati svoju odličnu formu. Kod atletičara na startnoj listi su prva trojica s trenutačne liste najbržih na svijetu – svjetski prvak iz 2005. godine Bershawn Jackson, L. J. Van Zyl i Isa Phillips.
Zatim smo se posvetili tehničkim disciplinama među kojima će muško bacanje kugle biti jedan od šlagera mitinga.
– Od ranije znate da smo dogovorili dolazak olimpijskog prvaka Tomasza Majewskog, a sada na meniju imamo i najbolje Amerikance, Reesa Hoffu i Christiana Cantwella. Ne znam kako će se rasplesti finale kugle na Svjetskom prvenstvu, ali u Zagrebu ćemo imati reprizu, a neki će dobiti priliku za uzvrat. Jasno, tu su i najbolji hrvatski bacači Nedžad Mulabegović i Marin Premeru. U muškom kladivu će uz Hrvata Andrasa Haklitsa biti i dvojica najboljih iz Pekinga, Primož Kozmus i Krisztian Pars, a i u ženskom disku imamo olimpijsku prvakinju – Stephanie Brown Trafton. I nju će izazivati najbolje hrvatske bacačice – Sandra Perković i Vera Begić.
Ženski skok u vis također je posebna disciplina za Zagreb i Hrvatsku koji obožavaju aktualnu svjetsku prvakinju Blanku Vlašić.
– Prošle godine su Blanka i Ana Čičerova napravile fantastično natjecanje u kojem su obje skočile preko 204 cm, i zato smo ponovno dogovorili dolazak ruske skakačice. Na žalost, nemoguće je očekivati nastup Ariane Friedrich jer u isto vrijeme je u njemačkom Eberstadtu tradicionalno natjecanje u skoku u vis.
Pri ovom dolasku u Zagreb Wessfeldt je izdvojio još jednu disciplinu.
– Ženski troskok će također biti vrlo jak. Tatjana Lebedjeva i Yargiles Savigne jamče spektakl, a bit će tu još američkih i ruskih skakačica.
Izneseno je i nekoliko informacija vezanih za sljedeće izdanje mitinga, posebno važnog jer će to biti 60. obljetnica najstarijeg tradicionalnog jednodnevnog sportskog natjecanja u Hrvatskoj. Datum bi trebao biti nekoliko dana prije ili poslije Svjetskog kupa koji će se 4. i 5. rujna 2010. godine održati u Splitu.