I olimpijski prvak u bacanju kugle nastupa na “Hanžeku”

Direktorica Grand Prix mitinga Zagreb 2009. Ivana Brkljačić vratila se iz Stockholma sa sjajnom viješću. Bacanje kugle za muškarce na “Hanžeku” 31. kolovoza bit ce jedan od šlagera mitinga, a tu iznimnu disciplinu predvodit će aktualni olimpijski prvak Tomasz Majewski.
– U Stockholmu sam boravila na poziv direktora Rajnea Soderberga kako bih se na licu mjesta uvjerila kako izgleda jedan od najbolje organiziranih mitinga na svijetu i pokupila iskustva kojima možemo unaprijediti naš “Hanžek”. DN Galan je dosad imao status Super Grand Prixa, a od sljedeće godine bit će dio Dijamantne lige, kazala nam je Brkljačić.
Bacanje kugle u Stockholmu posljednjih godina ima poseban status. I u muškoj i u ženskoj konkurenciji natjecanje se održava dan prije glavnog programa, a miris spektakla natjecanju daje i kulisa: kugla se baca na glavnom gradskom trgu. Na sličan način će i organiztori “Hanžeka” pokušati atletiku dovesti u srce grada Zagreba. Na Trgu bana Josipa Jelačića će se u nedjelju 30. kolovoza, dan prije Grand Prix mitinga, održati natjecanje najboljih svjetskih juniora u bacanju kugle teške 6 kilograma.

U Tomaszu Majewskom “Hanžek” je nakon preponaša Dayrona Roblesa dobio drugog, ali sigurno ne i posljednjeg, pekinškog zlatnika. Poljski pirat će u Zagrebu bacati samo dan nakon svog 28. rođendana. Majewski je prošlog ljeta u Ptičjem gnijezdu šokirao američke ljubitelje atletike jer se posljednjih godina osjećaju vladarima muške kugle. No, Majewski ih je sve zasjenio, a ove godine je u još boljoj formi jer je u posljednjim danima srpnja dvaput popravljao osobni rekord. U Barceloni je bacio kuglu 21,64 metra, a u Stockholmu 21,95 što je i novi poljski rekord. Te večeri imao je izvrsnu seriju hitaca (21,65; 21,95; 21,44; x; x; 21,83). Rekord mitinga kojeg je 2002. postavio Adam Nelson hitnuvši kuglu 21,28 metara je definitivno u opasnosti.

Tomasz Majewski
– rođen 30. kolovoza 1981. u Nasielsku u Poljskoj
– aktualni olimpijski prvak iz Pekinga 2008. godine
– brončani na Svjetskom dvoranskom prvenstvu 2008. godine u Valenciji
– europski dvoranski prvak 2009. godine u Torinu
– sa 21,95 metra najbolji na svijetu u 2009. godini