Bruxellski zlatnici hrle u Zagreb

Popularni „Hanžek“ ima status Grand Prix mitinga, ali ćete u utorak od 16.30 sati u Sportskom parku Mladosti itekako osjetiti duh Zlatne lige. Ne radi se tu samo o najboljoj hrvatskoj sportašici Blanki Vlašić koja je pobijedila na pet od šest mitinga Zlatne lige, i bit će zvijezda skoka u vis, nego i o četvero pobjednika posljednjeg natjecanja u Bruxellesu.
Najnoviji dodatak ionako sjajnoj statnoj listi ženskih sto metara je Mershevet Hooker. Amerikanka je sa 22.62 u Belgiji bila najbrža na 200 metara (disciplina Zlatne lige), iz Pekinga ju pamtimo po petom mjestu u istoj disciplini. „Stotku“ je svojedobno uz pomoć vjetra pretrčala za 10.76. Osim Hooker, na „Hanžeku“ čekamo još Veronicu Campbell-Brown, Torri Edwards,Carmelitu Jeter. Naravno, i našu rekroderku Maju Golub.
Zagreb će se moći pohvaliti i da ima jačih 100 prepone nego zadnji miting Zlatne lige. Na stadionu kralja Boudoina najbrža je bila peta iz Pekinga Delloreen Ennis-London sa 12.65. Na „Hanžeku“ ćete moći vidjeti preostale četiri koje su na Olimpijskim igrama trčale brže od nje: olimpijsku prvakinju Dawn Harper, zatim srebrnu Sally McLellan, brončanu Priscillu Lopes-Schliep te Demu Cherry. Uz njih će biti još jedna hrvatska rekorderka, Andrea Ivančević.
Amerikanac Miguel Pate jedini je u Belgiji preskočio osam metara (8,02) u skoku u dalj, a na 800 metara sa 1:44.56 pobijedio je Youssef Saad Kamel iz Bahreina. Nekada je bio Kenijac po imenu Gregory Kochellah. Sin je dvostrukog svjetskog prvaka Billyja Konchellaha, a u Zagrebu će predvoditi konkurenciju u utrci na 1500 metara.
Podsjetimo, Grand Prix Zagreb 2008. ukupno vam nudi sedam olimpijskih prvaka s nedavnih Igara u Pekingu. To su Dayron Robles (110 prepone, ujedno i svjetski rekorder), Veronica Campbell-Brown (200 m), Dawn Harper (100 prepone), Julija Čermošanskaja (4×100 metara), Stephanie Brown-Trafton (disk), Aksana Miankova (kladivo) i Primož Kozmus (kladivo) .