Xavier „X-Man“ Carter trči na „Hanžeku“

ZAGREB – Atletski Grand Prix miting Zagreb 2007. koji će se u srijedu 4. srpnja održati na stadionu Mladosti, dobio je još jednu atletsku zvijezdu.[:]
U Zagrebu će trčati jedna od najvećih nadolazećih zvijezda sprinta Xavier „X-Man“ Carter. Šira javnost ovog Amerikanca upoznala je prošle godine kada je u svom tek drugom nastupu u Europi pretrčao 200 metara za 19.63 sekunde. Time se s nepunom 21 godinom upisao na drugo mjesto svih vremena u trčanju na 200 metara. Ispred njega samo je svjetski rekorder Michael Johnson.
Prošle godine „X-Man“ je zaludio američku atletsku javnost kada je na sveučilišnom prvenstvu osvojio četiri zlatne medalje. Jedini kojem je to uspjelo prije njega bio je legendarni Jesee Owens. Ti rezultati donijeli su mu i bogati sponzorski ugovor s Nikom koji ga veže do olimpijske 2012. godine.
Muški skok u dalj, tradicionalno vrlo zanimljivu disciplinu, predvodit će prvoplasirani na IAAF-ovoj renking ljestvici Panamac Irving Saladino. Ove godine je drugi na svjetskim tablicama s iznimnih 8,53 metara, dok je prošle godine skočio 8,56 metara.
U ženskom sprintu trčat će lovac na jack-pot Zlatne lige Stephanie Durst (osobni rekord 11.13 na 100 metara). Amerikanka je nedavno pobijedila u Oslu, što joj je šesti uzastopni trijumf u 2007. godini. Durst je inače redovita gošća „Hanžeka“, a ove godine trčat će i LaShaunte`a Moore koja je sa 22.46 šesta na ljestvici najboljih na svijetu na 200 metara.
Kada je Meseret Defar nekidan popravila svoj svjetski rekord na 5000 metara posebnu zahvalu uputila je Olgi Komjagini koja je kao „pacemaker“ odlično odradila posao u prva dva kilometra. Upravo ta Ruskinja trčat će u Zagrebu 3000 metara. S rezultatom 8:43.95 Komjagina je predvodila popis najbržih na 3000 metara u 2007. godini.
Na 400 metara konkurencija našoj Danijeli Grgić bit će Ruskinje Svjetlana Pospjelova (svjetska i europska prvakinja u štafeti) te Anastasija Kapačinskaja (svjetska prvakinja na 200 metara iz 2003.).
U memorijalnoj utrci Borisa Hanžekovića očekuje se nastup olimpijskog i svjetskog prvaka Allena Johnsona, a potvrđen je i dolazak Davida Olivera (šesti na svijetu u 2007. sa 13.14).
U skoku u vis Blanka Vlašić će imati iznimnu konkurenciju. Bez obzira što je dva dana kasnije miting Zlatne lige u Parizu, Kajsa Bergqvist nije još otkazala nastup u Zagrebu. Prijavljena je i Venelina Veneva, zatim Vita Palamar (četiri puta zaredom petoplasirana na SP-ima), azijska prvakinja Marina Aitova i 197 cm visoka Nicole Forrester.
Ivana Brkljačić otvorit će miting, a glavna konkurentica bit će joj svjetska prvakinja u bacanju kladiva i rekorderka mitinga Tatjana Lisenko.