Zagrebački miting u novom terminu

ZAGREB (Hina) – Atletski miting IAAF Grand Prix Zagreb ove će godine doživjeti brojne izmjene, među kojima je najvažnija činjenica da je popularni “Hanžek” ušao u elitnu seriju World Athletic Tour, a novi je i termin – 31. kolovoza, umjesto dosadašnjeg početkom srpnja.
Direktor mitinga Dražen Kroupa izrazio je zadovoljstvo što se zagrebački miting našao među samo 24 izabrana jednodnevna mitinga, budući da je «Međunarodni atletski savez (IAAF) reorganizacijom srezao listu mitinga s više od 40 na samo 24.Uvrštenje Zagreba u World Athletic Tour poskupljuje i organizaciju natjecanja», kazao je Kroupa, dodavši kako će ukupna cijena mitinga biti 4.5 milijuna kuna, nagradni fond se povećava na 300.000 eura, a bit će potrebna i ulaganja u stadion Mladosti, pogotovu u opremu semafora.
«Od Grada Zagreba Kroupa očekuje dodatnih 100.000 eura, a s tim se složio i član poglavarstva Grada Zagreba Duško Ljuština, koji zagrebački atletski miting smatra najvažnijom sportskom priredbom u gradu, zajedno sa Svjetskim skijaškim kupom na Sljemenu i teniskim dvoranskim ATP turnirom Zagreb Indoors. Ove godine Grad Zagreb za sport daje čak rekordnih 210.7 milijuna kuna i naravno da ćemo dio tih sredstava izdvojiti za organizaciju atletskog mitinga, ali pritom očekujemo transparentno poslovanje», izjavio je Ljuština.
Manager mitinga Harry Edletzberger iznio je niz događanja od listopada prošle godine kada je IAAF srezao listu mitinga na 23, a među njima nije bilo Zagreba. «Jako je pomoglo pismo gradonačelnika Milana Bandića i potom pomoć predsjednika Grčkog olimpijskog odbora Lambisa Nikolaua da se Zagreb ipak uvrsti na elitnu listu mitinga pod ingerencijom IAAF-a. Naravno, postoje i uvjeti koje ove godine moramo zadovoljiti, pri čemu neće biti problema u natjecateljskom dijelu, jer su postignuti rezultati i lista imena uvijek vrhunska, ali ćemo zato morati privući što više gledatelja na stadion Mladosti, jer će o tome ovisiti naš budući status», kazao je Edletzberger.
Posebni gost konferencije bila je najbolja hrvatska atletičarka Blanka Vlašić, zasad jedino sigurno veliko ime koje će nastupiti na mitingu, koja obožava zagrebački miting na kojemu je po prvi puta preskočila dva metra.
«Nadam se da ću nakon sjajne dvoranske sezone nastaviti s dobrim rezultatima i na otvorenome, a ove godine među svojim najvažnijim ciljevima svakako je i nastup u Zagrebu. Sezona će biti duga i nadam se bez ozljeda, a kulminacija će biti Europsko prvenstvo u Goeteborgu sredinom kolovoza. Uvijek su me radovali nastupi u Hrvatskoj i nadam se da ću poslije Zagreba moći skakati i na visaškom natjecanju u rodnom Splitu, na Prokurativama 9.rujna», kazala je Blanka Vlašić.