U ponedjeljak će u Zagrebu nastupiti i svjetske veličine – Amerikanci jure rekorde

ZAGREB – Organizatori zagrebačkog IAAF Grand Prixa jučer su izašli pred novina

re sonim čime raspolažu. Svi koji su obećali i koji su zdravi dolaze. Doduše, Allena Johnsona večeras na Mladosti neće biti, no zato je tu jedan drugi okrunjeni atletičar. Aktualni svjetski prvak na 100 metara Kim Collins. On se pojavio na presici s Amerikancem Bernardom Williamsom, rivalom u večerašnjoj utrci. Obojica su obećala juriš na rušenje rekorda mitinga (10.08 s).
Williams (drugi na 200 m u Ateni) i Collins obećali su da će napraviti šou, a započeli su ga još jučer.
– Trčat ćemo brzo, jer hrana je ovdje odlična. Pomaže da trčite brzo – kazao je Williams, koji je iza svakog zareza hvalio hrvatsku “papicu”.
Upitan što može reći o svojoj zemlji, otocima Sveti Kitts i Nevis u Karipskom moru, Kim Collins se nasmijao ne znajući da CIA-ina knjiga govori o površini od 261 četvornog metra i 39.000 duša:
– Moja je zemlja toliko mala da ne znam što bih vam rekao, kako bih vam je opisao. Ima oko 25.000-30.000 stanovnika, na prostoru od oko 100 četvornih kilometara.
Kada je Kim postao svjetski prvak, na njegovim otocima veličine našega Paga na ulicama se slavilo sedam dana.
Daleko ozbiljniji od njih bio je Dwight Phillips, nekadašnji košarkaš, koji je izabrao atletiku i postao najbolji svjetski skakač (olimpijski i svjetski prvak).
– Volim rušiti rekorde i mislim da mogu srušiti rekord mitinga (8.34 m). Stalno pronalazim nove načine motivacije, pa sam motiviran i da jednog dana srušim svjetski rekord. Imam snage i brzine za to, pitanje je samo kakav će datog dana biti položaj Sunca i Mjeseca…
Umjesto Kajse Bergqvist, koju je spriječilo kašnjenje zrakoplova, pojavio se njen trener Yannick Tregaro, ali i njena prijateljica Blanka Vlašić.

– Ne osjećam se dobro jer sam ovdje samo gošća. Dugo sam dvojila o dolasku u Za
greb, ali su me nagovorili. Teško je biti ovdje, a ne nastupati. Mnogi su mi inozemni atlet
ičari hvalili ovaj miting, jer publika blizu pa osjete vibracije s tribina. Osim toga, po organizacijskim elementima Hanžek ni po čemu ne zaostaje za europskim mitinzima – naznačila je naša najbolja atletičarka, koja je svoj povratak na zaletište najavila za Stockholm i kraj srpnja.