Trojac s vrha svjetske ljestvice napada rekord Usaina Bolta

Utrka na 100 metara je na svim velikim natjecanjima najintrigantnija i gledateljima najzanimljivija disciplina. Kada je riječ o Boris Hanžeković memorijalu dovoljno je reći da rekord mitinga s vrlo brzih 9.85 drži svjetski rekorder i najbolji sprinter svih vremena Usain Bolt.

Taj rekord od 2011. godine bezuspješno u Zagrebu napadaju skoro svi najbolji svjetski sprinteri, a najviše mu se, na svega stotinku sekunde, približio prije dvije godine Marvin Bracy. Sudeći prema imenima sprintera koji su potvrdili dolazak na 73. Boris Hanžeković memorijal, Boltov će rekord ponovno biti ozbiljno ugrožen.

Naime, afrički rekorder i finalist ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Budimpešti Ferdinand Omanyala pokraj svojeg imena ima 9.77 kao osobni rekord, a ove godine je s 9.84 četvrti na svjetskoj ljestvici. S Boltovim zagrebačkim rekordom se u subotu na mitingu Dijamantne lige u Xiamenu izjednačio i 22-godišnji Jamajčanin Kishane Thompson zauzevši s 9.85 drugo mjesto u iznimno brzoj utrci

Thompsonov senzacionalni i jednako mladi sunarodnjak Oblique Seville proljetos je trčao 9.86, a u finalu SP u Budimpešti je sa 9.88 zauzeo četvrto mjesto. Dodajmo ovom trojcu još jednog finalistu Svjetskog prvenstva, Japanca Abdula Hakima Sani Browna čiji je osobni rekord 9.97, i jurnjava na stadionu Mladosti u nedjelju 10. rujna je zajamčena.