Sudionici 73. Boris Hanžeković memorijala najavljuju nove rekorde

Radujem se što ću opet nastupati na mitingu u Zagrebu gdje će opet biti spektakularno natjecanje. Probat ću opet daleko bacati, pa svakako dođite na 73. Boris Hanžeković memorijal, kaže svjetski prvak u bacanju diska Kristjan Čeh

Još nas svega šest tjedana dijeli od početka 73. izdanja najstarije sportske priredbe u Hrvatskoj i jednog od najboljih svjetskih atletskih mitinga – Boris Hanžeković memorijala.

Miting se i ove godine održava u tri dana i na tri zagrebačke lokacije, a i ove godine startat će Zagreb City Challengeom na Trgu bana Jelačića, na kojem će se natjecati skakačice i skakači u dalj. Prošle godine su Filip Pravdica (8.03) i Marko Čeko (8.00) omogućili gledateljima da iz neposredne blizine vide skokove preko osam metara, a 8. rujna od 18 sati će naše najbolje daljašice i daljaši imati novu prigodu da u jakoj svjetskoj konkurenciji ostvare vrhunske rezultate.

Dan kasnije, 9. rujna u 19 sati, pokraj Zagrebačkih fontana održat će se Memorijal Ivana Ivančića, na kojem se već osam godina redovito natječu svi najbolji svjetski bacači kugle. Aktualni europski prvak Filip Mihaljević ove je sezone redovito među najboljim bacačima na mitinzima Dijamantne lige, pa se i na atraktivnom bacalištu pokraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice očekuje njegov novi veliki obračun sa svjetskom elitom.

Konačno, 10. rujna od 17 sati će na stadionu Mladosti na Savi 73. Boris Hanžeković memorijal još jednom ugostiti neke od najboljih svjetskih atletičara, olimpijske i svjetske i europske prvake i svjetske rekordere. Uz najbolju hrvatsku sportašicu Sandru Perković, na mitingu će nastupati i ostale naše najbolje atletičarke i atletičari. Jedna od njih je i troskokašica Paola Borović.

„Ljetna sezona započela je uspješno nastupima na mitinzima iz Continental Tour serije, na kojim sam redovito osvajala jedno od prva tri mjesta, a na Europskim igrama sam skočila najbolji rezultat sezone – 13.42 – i zauzela šesto mjesto. Sezonu sam zaokružila osvajanjem 70. naslova prvakinje Hrvatske, uključujući sve dobne kategorije u skoku u dalj i troskoku, od mlađih kadetkinja do seniorki, u dvorani i na otvorenom. Boris Hanžeković memorijal je meni uvijek najdraže natjecanje u godini zato što domaća publika osigura posebno dobrom ozračje na natjecanju i tada uvijek skočim svoj najbolji rezultat“, kaže Borović.

Sjajnu sezonu imao je i naš najbolji 800-metraš, Marino Bloudek.

„Uspio sam se preko rankinga Svjetske atletske federacije plasirati na Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, a upravo sam na mitingu u Budimpešti ostvario i svoj osobni rekord – 1:46.38 – koji je bitno pridonio tom plasmanu. Nakon što nastupim na Svjetskom prvenstvu očekuje me, i tome se radujem, i nastup na 73. Boris Hanžeković memorijalu, gdje uz domaću publiku namjeravam istrčati osobni rekord. Na Memorijalu je uvijek fantastična konkurencija, pa očekujem uistinu dobru utrku“, rekao je Bloudek.

Novom nastupu na Boris Hanžeković memorijalu raduje se i aktualni svjetski prvak u bacanju diska Kristjan Čeh, koji je ove godine hicem od 71.86 metara došao na četvrto mjesto vječne ljestvice u ovoj disciplini.

„Radujem se što ću opet nastupati na mitingu u Zagrebu gdje će opet biti spektakularno natjecanje. Probat ću opet daleko bacati, pa svakako dođite na 73. Boris Hanžeković memorijal“, kaže svjetski prvak i prošlogodišnji pobjednik mitinga.

Organizatori mitinga najavljuju i održavanje atletske konferencije, na kojoj će dominirati aktualne teme poput WA-rankinga koji je proteklih godina iznimno bitan za plasman atletičara na velika natjecanja.

„Ove godine prvi put organiziramo u sklopu mitinga i Boris Hanžeković memorijal (BHM) atletsku konferenciju koja će okupiti najbolje stručnjake iz svijeta atletike, kako bi nam približili samu atletiku, neke specifične discipline, sustav bodovanja i sve ostalo što bi moglo pridonijeti unapređenju atletike u Hrvatskoj“, pojasnio je projekt menadžer Boris Hanžeković memorijala Natko Bošnjak.

Pokrovitelji i sponzori 73. Boris Hanžeković memorijala su Grad Zagreb, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Zagreba, Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske, Jutarnji list, Sportske novosti i HRT.

Video izjave pogledajte na ovom linku>>>