Obračun pokraj fontana: Ryanu Crouseru peta pobjeda u Zagrebu

Ni osmo izdanje Memorijala Ivana Ivančića, odnosno deveto natjecanje bacača kugle pokraj Zagrebačkih fontana, nije donijelo ništa nova.

Pred tisuću gledatelja okupljenih na bacalištu pokraj Nacionalne i sveučilišne knjižnice, peti puta je pobijedio svjetski rekorder Ryan Crouser i tako pobjegao Tomu Walshu na 5:4 kada je o pobjedama pokraj fontana riječ.

Prva serija bila je u znaku Amerikanaca – Joe Kovacs je otvorio s 21.97 metara, a Crouser s 21.95. U trećoj im se priključio prvo Josh Awotunde s 21.13, pa Tom Walsh s 21.32.

Nick Ponzio se približio vodećima s 21.40, a preko 21 metar je otišao i Europski prvak Filip Mihaljević s 21.09. Vodećem dvojcu se s 21.73 još malo približio Awotunde, ali dalje od trećeg mjesta nije mogao.

A onda je Ryan Crouser u petoj seriji „potegnuo“ do 22.19 i riješio pitanje pobjednika, pa je na kraju redoslijed na vrhu bio potpuno identičan onome na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu: 1. Crouser, 2. Kovacs, 3. Awotunde, 4. Walsh!

Filip Mihaljević je na kraju bio sedmi u natjecanju u kojem su čak osmorica prvoplasiranih prebacila 21 metar.

„Zadovoljan sam pobjedom u ovoj sjajnoj atmosferi. Moram reći da sam počeo sporo, da sam dugo tražio tehniku, a kada sam je uspio pronaći i baciti pobjedničku daljinu više nije bilo vremena za nadgradnju. No, zadovoljan sam, kraj je sezone, Joe Kovacs bio je nevjerojatan prije neki dan u Zürichu i to je uvijek odličan motiv. Sada razmišljam o novoj sezoni, moj cilj je 23.70, a dugoročno recimo 24 metara, no to je dug put i puno rada u vremenu koje slijedi“, kaže peterostruki pobjednik zagrebačkog mitinga Ryan Crouser.

Zagrepčani su još jednom mogli izbliza vidjeti baš sve najbolje bacače kugle na svijetu, a ta će se tradicija na sad već kultnom bacalištu pokraj fontana zasigurno nastaviti i sljedećih godina.