Spektakularni Zagreb City Challenge: Tina Šutej nova rekorderka Zagreba

Prvo izdanje Zagreb City Challengea – natjecanja u sklopu 72. Boris Hanžeković memorijala – ponudilo je spektakularnu sportsku priredbu na Trgu bana Jelačića. Održavanje natjecanja atletičarki u troskoku i skoku s motkom te atletičara u skoku u dalj u centru Zagreba pokazalo se punim pogotkom.

Posebna atrakcija bio je skok s motkom za atletičarke. Makar je kiša prijetila, Zagreb je nagrađen novim rekordom mitinga. Sjajna Slovenka Tina Šutej, brončana s Europskog prvenstva u Münchenu prvo je s 4.51 metra popravila dosadašnji rekord mitinga Brazilke Fabiane Murer, a onda je letvica postavljena na 4.61, što je Šutej ponovo preskočila iz prvog pokušaja.

Do rekordne visine pratila ju je samo Njemica Anjuli Knäsche, no preko 4.51 nije mogla. Šutej je podigla letvicu na 4.71, ali to nije uspjela preskočiti.

„Bilo je odlično, došli su me bodriti i moji iz Slovenije. Visinu od 4.50 često preskačem na treninzima, tako da nije bilo problem. Na 4.61 je bilo još bolje, skokovi su bili dobri, ali je za više motka bila premekana i nisam uspjela na 4.71 Ali, ako dogodine ponovo organizirate ovako nešto rado ću doći i pokušati više“, zaključila Šutej.

U troskoku kod atletičarki pobjednica je Slovenka Neja Filipič. Mediteranska pobjednica iz Orana odmah je u prvom pokušaju skočila pobjedničku dužinu 14.38 metara, istu je ponovila i u petoj seriji i to je bilo vrijedno pobjede. To je bilo samo 4 cm manje od njenog najboljeg rezultata karijere.

Pobjedu je ostvarila ispred Talijanke Ottavie Castonaro koja je poletjela do 13.61 i naše Paole Borović koja se zaustavila na 13.42 metra, 4 cm manje od njenog najboljeg ovogodišnjeg dostignuća.

„Dobro je bilo za kraj sezone, bilo je i dobrih skokova s prijestupom. Atmosfera je bila odlična i voljela bih to imati i u Ljubljani. Kiša, nema veze, važno da je toplo, to je najvažnije za moje mišiće. Povišeno zaletište? Na početku malo neugodno, a nakon što je krenulo bilo je OK“, rekla je Filipič.

Dan za pamćenje na Trgu zatvorili su daljaši. Imali smo trojicu preko osam metara i to će sve  reći o ovom natjecanju. Ono što je obilježilo natjecanje je to da su od trojice preko osam metara dvojica su bila – Hrvati, što se još nikad nije dogodilo na istom natjecanju!

Prvo je do 8.03 otišao Filip Pravdica, što je njegov najbolji rezultat u karijeri, a odmah nakon njega na 8.00 je doskočio Marko Čeko. Priključio im se Australac Henry Frayne na 8.02 i gledali smo iznimno zanimljivo natjecanje u kojem je sjajni Australac na kraju odletio do 8.11 metara i zaslužio pobjedu.

„Jako sam sretan i zadovoljan. To je moj najbolji rezultat ove sezone, koja je bila jako duga, mislim čak 17 natjecanja, a ja s 32 godine nisam baš najmlađi. Sjajna atmosfera, odlična konkurencija i jako sam sretan da sam bio dio svega toga“, zaključio je Frayne.