Tko su najveće zvijezde 69. Hanžekovićevog memorijala

Hanžekovićev memorijal će i ove godine okupiti brojne atletske zvijezde, među kojima i osvajače najsjajnijih svjetskih i olimpijskih odličja.

Popis onih najvećih, baš kao i njihovi sportski životopisi, uistinu je impresivan.

Tom Walsh NZL
Aktualni svjetski prvak u bacanju kugle, pobjednik prošlogodišnje Dijamantne lige i osvajač bronce na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.
Tri puta je pobjeđivao na fontanama, a 2016. godine su on i Ryan Crouser postali prvi bacači kugle nakon 28 godine koji su na istom natjecanju prebacili 22.20 metara.
Osobni rekord mu je 22.67.
LAJK: Po struci je građevinac i još uvijek kao dodatak treninzima odradi određen broj dana na gradilištu.

Joe Kovacs SAD
Svjetski prvak u bacanju kugle iz 2015. godine, aktualni svjetski i olimpijski doprvak.
Pretprošle godine je s 22.57 postavio osobni rekord, što je bio najduži hitac na svijetu unatrag 14 godina. Krajem srpnja ove godine na američkom prvenstvu bacio je 22.31.
LAJK: Iz čučnja diže utege od 350 kg!

Allyson Felix SAD
Najtrofejnija atletičarka svih vremena. Osvajačica devet olimpijskih i 16 svjetskih medalja. Na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. osvojila je čak tri zlatne medalje – u utrci na 200 metara te u štafetama 4×100 i 4×400 metara – a iste godine je na Hanžekovićevom memorijalu pobijedila na 200 metara i s 22.35 postavila rekord mitinga.
Ovogodišnji Hanžek prvi je atletski miting na kojem nastupa nakon poroda.
LAJK: U srpnju se plasirala u finale američkog prvenstva na 400 metara svega osam mjeseci nakon što je rodila kći Camyrn.

Phyllis Francis SAD
Aktualna svjetska prvakinja na 400 metara i zlatna u američkoj štafeti 4×400 metara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru i svjetskom prvenstvu u Londonu.
Na svjetskom prvenstvu u Londonu 2017. šokirala je atletsku javnost pobijedivši s 49.92 u finalu na 400 metara sve tri velike favoritkinje – Salwu Eid Naser, Allyson Felix i Shaunae Miller-Uibo.
LAJK: Prva atletičarka u povijesti Sveučilišta Oregon koja je osvojila naslov studentske prvakinje SAD-a na 400 metara.

Justin Gatlin SAD
Aktualni svjetski prvak na 100 metara. Ima i olimpijsko zlato iz Atene 2004. na 100 metara, te svjetska zlata na 100 i 200 metara sa SP u Helsinkiju 2005.
S 9.74 drži peto mjesto na ljestvici svih vremena na 100 metara, a ove godine je s 9.87 četvrti na ljestvici najbržih sprintera svijeta.
U Zagrebu je trčao 2013. i s 10.01 zauzeo treće mjesto.
LAJK: Na jednoj TV-ekshibiciji u Japanu istrčao je 100 metara uz pomoć ventilatora i vjetra u leđa za – 9.45 sekundi!

Luvo Manyonga JAR
Aktualni svjetski prvak i olimpijski doprvak u skoku u dalj.
Osobni rekord mu je 8.65 metara, što je ujedno i rekord Afrike, a prošle godine je s 8.46 postavio novi rekord Hanžekovićevog memorijala.
LAJK: Nakon što mu je karijera spašena odlaskom iz problematičnog okružja u Cape Townu na sveučilište u Pretoriju rekao je: „Odlučio sam da više ne mogu biti u Cape Townu jer se tamo povezujem s vragom. Odlučio sam prijeći na drugu stranu jer je to puno zdravije za mene.“

Sergej Šubenkov RUS
Ima komplet medalja sa svjetskih prvenstva na 110 metara prepone, budući da je bio zlatni 2015. godine, srebrni 2017. i brončani 2013. Uz to ima i dva europska zlata.
Osobni rekord mu je 12.92, čime je na osmom mjestu ljestvice svih vremena u ovoj disciplini.
Na Hanžeku je pobjeđivao tri puta i eventualnom pobjedom u utorak postao bi najuspješniji trkač u povijesti Memorijalne utrke Boris Hanžeković.
LAJK: Sergejeva majka Natalija Šubenkova bila je jedna je od najboljih sedmobojki svog vremena i zauzela je četvrto mjesto na Olimpijskim igrama u Seulu 1988.

Sara Kolak HRV
Aktualna olimpijska pobjednica u bacanju koplja.
U Lauseannei je 2017. sa 68.43 metra postavila hrvatski rekord i najbolji rezultat sezone na svijetu, no nakon toga je propustila cijelu sljedeću sezonu zbog ozljede lakta. U lipnju ove godine vratila se hicem od 64.45 i pobjedom na mitingu u Ostravi.
Na 69. Hanžekovićevom memorijalu prvi put će biti s novim trenerom, dvostrukim olimpijskim pobjednikom u bacanju koplja Andreasom Thorkildsenom.
LAJK: Već na jednom od svojih prvih natjecanja sa seniorskim kopljem je, još kao 15-godišnjakinja, s 55.69 postavila juniorski, mlađeseniorski i seniorski rekord Hrvatske.

Sandra Perković HRV
Olimpijska, svjetska i europska prvakinja u bacanju diska. Uz to je i šest puta uzastopce bila ukupna pobjednica Dijamantne lige.
Sandrin hrvatski rekord – 71.41 metar iz 2017. godine – najduži je hitac na svijetu u posljednjih 27 godina. Njezin nadimak Discus Queen (Kraljica diska) na društvenim mrežama, stoga, sasvim odgovara situaciji u svijetu bacanja diska zadnjih desetak godina.
LAJK: Sandra je pet puta uzastopce osvajala europski naslov u bacanju diska, što nikada nikome u povijesti atletike nije uspjelo u istoj disciplini.
 
Sukladno sjaju zvijezda 69. Hanžekovićevog memorijala, veliko je i zanimanje međunarodnih medija. Ovogodišnji Hanžek će, tako, prenosit brojne televizije svijeta kao što su američki NBC, MTV3, SuperSport, Arena Sport i mnoge druge, na šest kontinenata.