Hanžekovićev memorijal u lovu na Top 5 europskih mitinga!

S finalima u Zürichu i Bruxellesu u povijest odlazi i dosadašnji format Dijamantne lige, budući da Međunarodni atletski savez od sljedeće godine uspostavlja posve novi sustav atletskih mitinga, a za najprestižniju poziciju unutar tog novog sustava vrlo ozbiljno konkurira i najstarije sportsko natjecanje u Hrvatskoj, međunarodni atletski miting Hanžekovićev memorijal.
 
Uz redizajniranu Dijamantnu ligu uvodi se i serija mitinga koja bi se prema nekim najavama trebala zvati World Athletics Continental Tour, s tri razine mitinga. Kategorizacija mitinga ovisit će o više kriterija, poput nagradnog fonda, kvalitete startnih lista i rezultata te kvalitete vrlo kompleksne organizacije samog mitinga.
 
Posebno je zanimljiva borba za ulazak u najviši rang tog natjecanja, u kojem bi trebalo biti pet europskih mitinga te po jedan s ostalih kontinenata. Ta će se kategorija popunjavati iz serije dosadašnjih IAAF World Challenge mitinga, kao i onih koji bi mogli izgubiti mjesto u Dijamantnoj ligi.
 
Spekulira se da su u konkurenciji za ulazak među najjače mitinge budućeg World Athletics Continental Toura Stockholm, Birmingham, Hengelo, Ostrava, Madrid i – Zagreb!
 
O tome bi se završni pregovori trebali voditi na Kongresu IAAF-a u Dohi, na kojem će sudjelovati i direktorica Hanžekovićevog memorijala Ivana Brkljačić, koja je i članica Izvršnog odbora prestižnog Euromeetings-a. 
 
„Iznimno smo ponosni na činjenicu da je naš zagrebački Hanžekovićev memorijal u najužem krugu za ulazak u najjaču kategoriju buduće serije mitinga, u kojoj će biti pet najboljih europskih atletskih mitinga. Oni su rezultat trajnog i kvalitetnog rada našeg organizacijskog tima na međunarodnoj razini, a nakon vijesti o ovako lijepoj mogućnosti pozicioniranja Zagreba na vrh europske i svjetske atletske scene, na poseban način pozivamo hrvatsku publiku da na ovogodišnji miting dođu u što većem broju i podrže ovogodišnje vrhunske natjecatelje.”, ističe Brkljačić.